dinsdag 24 december 2013

daggedicht dinsdag 24 december

22 juli van dit jaar overleed Bert Brinkel, beter bekend onder zijn schrijversnaam Michel van der Plas. Helaas is hij vooral bekend gebleven door de nummers die hij schreef voor o.a. Wim Sonneveld en raakten zijn eigen gedichten op de achtergrond. Daarnaast was hij vaak het mikpunt van de zogenaamde grappen die Godfried Bomans uithaalde met zijn vrienden.

REGENTESSELAAN

Wat heeft ons op die morgen toch wel mogen
doen lopen langs de Regentesselaan,
waar ons de blaren om de oren vlogen?
Waar kwamen we in 's hemelsnaam vandaan?

Hoe dan ook, er kwam een mannetje aan
waardoor je blik opeens werd aangezogen,
een en al zwarte hoed en zwarte ogen,
voorzichtig schuifelend, - en jij bleef staan.

Kloos, zei je, toen hij bij het hoekje kwam, -
een hoopje mens, maar toch een zo geachte,
dat je, eerbiedig, op een afstand, wachtte,
en, ongezien door hem, je hoed afnam.
Daar ging een god in 't diepst van zijn gedachten
naar P. van Haastrecht voor een half ons ham.

MICHEL VAN DER PLAS.
UIT:   DE OEVERS BEKENNEN KLEUR
VERZAMELDE GEDICHTEN, 1994 


woensdag 4 december 2013

daggedicht 3 december


Vandaag kies ik een gedicht van de vooral als vertaler van de werken van Homerus en Shakespeare bekende Herbert J. de Roy van Zuydenwijn. Werd 19 december 1927 in Amsterdam geboren, waar hij het gymnasium volgde en daarna aan de UVA rechten ging studeren. Was in het studiejaar 195101952 redacteur van het beroemde Propia Cures. Was werkzaam bij de Gemeente Den Haag en vervolgens van 1969 tot 1988 bij het ministerie van Buitenlandse zaken.
Naast zijn vertaalwerk schreef hij ook gedichten.

STILTE

Wanneer de mensen
ogen hadden
om in hun verdriet te kijken,
zij zouden de wind 
zien breken met kracht,
en over de bergen
de zwarte zigeuners van onweer
zouden zij horen
vioolspelen over de kammen
de donkere klankkast
der bergen
Zij zouden weten
eenzaamheid is
het eerste boek van de schepping,
en stilte
het laatste verloren
geluk van de mensen.

H. J. DE ROY VAN ZUYDENWIJN




 

dinsdag 3 december 2013

zelfportret



In de serie artikelen gewijd aan zelfportretten - schier eindeloos tot mijn verbazing - neem ik bovenstaand zelfportret als onderwerp. Het is vervaardigd door de  Belgische Kunstschilder Camille van Camp in 1834 geboren in Tongeren en in 1891 overleden te Montreux. Hij studeerde in Brussel en Parijs en na een verblijf van een paar weken in Barbizon vestigde hij zich in Tervuren. Dat werd  het "Belgisch Barbizon"genoemd. Samen met zijn vriend Hyppolyte Boulenger vatte hij het plan op om er een kunstenaarskolonie  te stichten. In 1868 was hij betrokken bij de oprichting van de Société Libre de Beaux Arts,  een groep progressieve kunstenaars die in 1876 ophield te bestaan.
van Camp schilderde voornamelijk portretten en landschappen.
 

muziek waar ik van houd



Ik vervolg mijn serie over muziek die dierect of indirect met de stad Venetië heeft te maken met de componist waar ik een you tube opname heb opgenomen van het Veni Creator van Giammateo  Asola.
Hij werd in 1532 geboren en stierf 1 oktober 1609, dus in de late Renaissance. Afkomstig uit Verona, studeerde hij waarschijnlijk bij Vinzenco Ruffo. Werd in 1577 benoemd tot kapelmeester in Treviso, maar het jaar daarop gaat hij naar Vicenza, waar hij beter betaald wordt en meer muzikale mogelijkheden heeft. In 1582 verhuist naar het toenmalige muzikale centrum Venetië en is daar werkzaam tot zijn dood aan de San Severo als kapelaan. 


Opvallend is dat hij zich niet liet beinvloeden door de Venetiaanse school, maar juist door Palestrina, d.w.z. de Romeinse school.  Wel nam hij het idee van Coro Spezzati - ruimtelijk gescheiden groep zangers - over. Naast geestelijke werken componeerde hij ook wereldlijke werken w.o. Madrigalen, die helaas verloren zijn gegaan.

O ves Omnes van Giammateo Asola