Spechtiania is een blog waarin artikelen verschijnen over letterkunde, geschiedenis, muziek, politiek en actualiteit.
woensdag 27 maart 2013
kerken en kathedralen
Zondag 18 juli onze eerste dag in Cortina waar we vanuit Passignano naar toe gereden waren hadden we gelukkig mooi weer. De hele nacht had het geregend. In het stadje was het enorm druk met flanerende Italianen. Buitenlanders zagen we nauwelijks; het is echt een vakantieoord voor Italianen woonachtig in Milaan en Rome. Het is een mondaine plaats met mooie winkels en ontzettend veel hotels.
Vanzelfsprekend hebben we de Chiesa Parochiale bezocht. Zij is de trots van de gemeenschap en werd gebouw tussen 1769 en 1775 naar een ontwerp van de architect Promberg-Costa. Op deze plaats hebben twee kerken gestaan, een daterend uit de 13de eeuw, de andere uit de 16de eeuw. In de jaren 2007 tot 2009 werd het gebouw zowel qua exterieur als interieur teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Deze restauratie stond onder leiding van Gianluca Ghedini.
Het gebouw heeft één schip met nissen die opvallend ondiep zijn. Het koor krijgt zijn licht via twee rechthoekige vensters. De gevel van het kerkgebouw is glad en in nissen staan de standbeelden van de beschermheiligen van Cortina Filippus en Jacobus de Jongere. Wat de laatste betreft lijkt het beeld meer een afbeelding van Jacobus de Meerdere.
De beroemde Tiroolse schilder Franz Anton Zeller die leefde van 1716 tot 1793 heeft het schip van deze kerk gedecoreerd. We zien afbeeldingen van het Martelaarschap van St.James en De Zuivering van de Tempel. Op de muren van het koor zijn twee grote schilderijen met bijbelse afbeeldingen.
Het hoofdaltaar werd in 1773 gebouwd door Johann Mussack Jr. met de beelden van Petrus en Paulus. Op het altaar aan de linkerzijde zien we we een schilderij van Luigi Gillarduze. In de belangrijkste nissen van het schip staan twee altaren afkomstig uit het 16de eeuwse kerkgebouw met een altaarstuk van Antonio Lazzarini.
Het altaarvan Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans, oorspronkelijk het hoofdaltaar werd vervaardigd door Andreas Brustolon.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten