vrijdag 14 september 2012

Eduard Flipse



LEVENSBERICHT DINSDAG 11 SEPTEMBER

Op de youtube opname hiernaast staat het Residentieorkest onder leiding van de man aan wie ik dit levensbericht wijdt namelijk de op 11 september 1973 overleden Nederlandse dirigent Eduard Flipse, die eens lans breekt voor een Nederlands componist nl. Willem Pijper. Hij speelt hier diens zes Adagio's.
Zijn vader was kleermaker, maar ook musicus en woonachtig in het zeeuwse Wissenkerke; hij is er organist in de Ned. Hervormde Kerk en dirigent van verschillende koren. De dorpsgenoten zijn  niet erg gecharmeerd van de muzikale aktiviteiten van Cornelis Flipse en als die dan ook nog een piano aanschaft, wekt dat dusdanige wrevel op in zijn klantenkring, dat zij geen gebruik meer maken van zijn diensten als kleermaker.

Eduard geeft al vroeg blijk van zijn muzikale aanleg en krijgt van zijn vader orgelles; vooral het improviseren vindt hij geweldig. Ook bespeelt hij al vroeg de klarinet. Zijn vader laat hem muzieklessen volgen in Goes bij de toendertijd  bekende musicus Otto Lies. Via deze leert hij de moderne Franse muziek kennen; in  1916 studeert hij cum laude af en na zijn diensttijd gaat hij in Rotterdam wonen.

Hij heeft het geluk een paar mensen te leren kennen die hem een grondige muzikale kennis bijbrengen zoals de componist Henry Zagwijn en de dirigent Evert Cornelis. De laatste begeleidt hem in zijn dirigentenloopbaan en dat leidt ertoe dat hij in 1927 2de dirigent wordt van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.
Hij begint met een serie concerten op de zaterdagmiddag die een groot succes zijn. Al in 1930 wordt hij benoemd tot 1ste dirigent van het orkest en krijgt te maken met de slechte salariëring van de orkestmusici. Hij weet bij de Gemeente een subsidie los te peuteren. Ondanks de voortdurende financiële problemen weet hij zijn orkest tot grote hoogte brengen en brengt een groot aantal premières ten gehoor.

Tijdens de 2de oorlog weet hij gebruik te maken van de grote liefde voor de muziek van J.G.J. Goverts. de leider van de afdeling muziek, die hem en de orkestleden allerlei privileges geeft. Hoewel hij feitelijk nooit met de Bezetter heeft samengewerkt, Krijgt hij toch een dirigeerverbod opgelegd van 3 jaar, dat wordt teruggebracht tot 1 jaar. Flipse blijft vechten voor een goede concertzaal in Rotterdam wat beloond wordt met de bouw en voltooiing van De Doelen.

Toch vertrekt hij uit Rotterdam en wordt dirigent van het pas opgerichte Antwerpse Filharmonie. Die functie oefent hij uit tot 1970. Flipse is 2 maal getrouwd geweest; uit zijn eerste huwelijk kreeg hij een zoon. Hij overlijdt in Breda.

Geen opmerkingen: