Spechtiania is een blog waarin artikelen verschijnen over letterkunde, geschiedenis, muziek, politiek en actualiteit.
donderdag 18 juli 2013
levensbericht 15 juli
" Leven zonder God is minder makkelijk dan het leek. Smartelijk missen velen in deze nieuwe tijd ook de duivel. Tot hen behoort Amerika's meest gelezen onheilsprofeet professor Noam Chomsky
Dit citaat is van een man die in links Nederland altijd voor opschudding zorgde door zijn uitspraken. G.B.J.Hilterman dat is mijn hoofdfiguur werd op 1 mei 1914 geboren in Buenos Aires, waar zijn ouders woonden en werkzaam waren. Zijn Spaanse voornamen waren Gustavo Bernardo José, maar werden nooit voluit uitgesproken.
Eerst werkte hij bij de Telegraaf, maar ging daar in 1942 weg, omdat hij volgens zijn eigen levensgeschiedenis het niet eens was met een antisemitisch artikel dat de krant moest plaatsen door de bezetter. In eens onlangs verschenen boek geschreven over de Geschiedenis van deze krant, zegt Mariette Wolf dit voorval niet gevonden te hebben.
Hij richtte samen met andere " rechtse " journalisten het blad Elsevier op. In de jaren 1952 tot 1965 was hij eigenaar en directeur van De Haagse Post. Zijn vrouw Sylvia Brandt Buys was er toen hoofdredactrice.
Ondertussen studeerde hij geschiedenis aan de Utrechtse Universiteit en promoveerde op zijn proefschrift Oost-Europa en de Duitse deling. De linkse Utrechtse studentenvereniging UHSK die het niet eens was met zijn rechtse standpunten, meende de promotieplechtigheid te moeten verstoren.
De grootste bekendheid kreeg hij met zijn wekelijkse radiocommentaar onder de titel De Toestand in de Wereld door Mr. G.B.J. Hilterman op de zondagmiddag om 13.00 uur uitgezonden door de AVRO. Het eerste praatje hield hij in oktober 1956 en in 22 november 1999 werd zijn laatste commentaar uitgesproken.
Hij gebruikte zeer goed geformuleerde zinnen en een gedragen toon. De laatste van zijn 2000 praatjes eindigde hij met de zin De tijd van eeuwige vrede is nog niet aangebroken, en dat zijn mijn laatste woorden over de toestand in de wereld.
In 1969 moest hij van de rechter in een commentaar een uitspraak over de Volkskrant publiekelijk terugnemen en ook lag hij in de clinch met het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie, omdat hij veel asielzoekers etnische profiteurs noemde. De laatste jaren werden zijn commentatoren door de directie van de Avro vooraf gelezen.
Hilterman heeft veel boeken en artikelen geschreven. Hij overleed 15 juli 2000 in Amsterdam.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten