Spechtiania is een blog waarin artikelen verschijnen over letterkunde, geschiedenis, muziek, politiek en actualiteit.
maandag 9 juni 2014
freiburg 9
Vrijdag 2 mei vertrokken we om 9.30 uur van de camping richting St.Peter, waarvan ik gelezen had dat daar een klooster met kloosterkerk was. Hoewel het een kleine stad is zal het er in het hoogseizoen een drukte van belang zijn, want we parkeerden onze auto op een immens parkeerterrein.
We hebben eerst de kerk bezichtigd; onder het abdijschap van Ulrich Bürgli werd in 1720 met de bouw begonnen. Opvallend is de roodkleurige zandstenen facade, die door twee uivormige torens wordt geflankeerd. Architect van deze kerk was Peter Thumb en aan de decoratie werd meegewerkt door Frans Joseph Spiegler, die in 1727 vijfentwintig fresco's schilderde en Joseph Anton Feuchtmayer die veel beelden vervaardigde.
Het interieur van de kerk.
Een bijzonderheid is dat voor het hoogaltaar acht verschillende schilderijen beschikbaar zijn die samenhangen met het Kerkelijk Jaar. Ze zijn vervaardigd door Johan Christiaan Storer, Franz Joseph Spiegler en Hans Michael Sauer.
Opo de doopvont staat een beeldengroep van de hand van de beeldhouwer Christian Wentzinger,voorstellende de doop van Christus door Johannes de Doper en gemaakt in 1730. De kruiswegstaties zijn vervaardigd door Joseph Hermann.
We wilden ook dolgraag de bibliotheek bewonderen en hadden het enorme geluk dat we ons mochten aansluiten bij een groep en zodoende hebben we zowel het klooster als de bibliotheek kunnen bezichtigen. Jammer genoeg mochten we er geen foto's maken.
Onze gids vertelde een groot aantal wetenswaardigheden o.a. dat kloosters om te mogen blijven bestaan ten tijde van de Verlichting een bibliotheek moesten hebben als teken dat ze met hun tijd meegingen. In deze bibliotheek staan naast beelden van de al vaker gnoemde Wentzinger, ook beelden van de beeldhouwer Matthias Faller o.a. een beeld van een geleerde met een Jodenhoek. Een teken dat er in dit klooster geen sprake was van geestelijke strijd. Deze bibliotheek is ook ontworpen door Peter Thumb.
Na opheffing van het klooster ging een groot deel van de bibliotheek over naar andere eigenaren b.v. de hofbibliotheek van Karlsruhe, de universiteitsbibliotheek van Freiburg en privé-personen. Gelukkig hebben deze instanties de bibliotheek teruggegeven aan de Kloosterbibliotheek van St. Peter.
De boeken en handschriften en andere archivalia worden momenteel gescand en kunnen dus thuis doorgebladerd worden.
De laatste abt in St.Peter was Ignace Speckle, die regeerde van 1795 tot 1806.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten