Spechtiania is een blog waarin artikelen verschijnen over letterkunde, geschiedenis, muziek, politiek en actualiteit.
donderdag 10 september 2015
Nederlandse portretschilders 6
Dit portret van de dichter J.C.Bloem is geschilderd door Sierk Schröder. Hij werd op 6 april 1903 in Ambon geboren, waar zijn vader zendeling was. In 1909 verhuist het gezin naar Rotterdam en daar blijkt al snel Sierks talent voor het tekenen. In 1915 verhuist het gezin weer en nu naar Utrecht. Na zijn Middelbare School gaat hij studeren in Deventer aan de Koloniale Landbouwschool.
In 1922 schrijft hij zich in aan de Haagse Academie en men is zó getroffen door zijn talent dat hij meteen in het derde leerjaar wordt geplaatst. In de avonduren volgt hij tekenlessen naar levend model door Henk Meyer. Na zijn afstuderen in 1925 gaat hij naar Parijs, waar hij gaat werken in het atelier van André Lohte. Hij leert er landgenoten als Frits Klein, Jos Croin en Matthieu Wiegman kennen.
In 1926 moet Sierk ondervoed en verzwakt terug naar Nederland; daarblijkt dat hij pleuritus heeft en wordt afgekeurd voor de dienst. Om te herstellen gaat hij naar Zwitserland. Terug in Nederland woont hij enige tijd in bij zijn moeder, die na het overlijden van haar man weer in Den Haag woont.
Sierk wordt lid van de Haagsche Kunstkring en raakt er bevriend met o.a. Chis de Moor, Eduard Veterman en Ben van Eysselsteijn. In 1932 krijgt hij zijn eerste tentoonstelling in de kunsthandel d'Autretsch die behoort tot de kring rondom de invloedrijke kunstcriticus Brenner
Hij treedt in het huwelijk Maria Johanna Ottevanger roepnaam Mieke. Het paar krijgt vijf kinderen. Omdat hij veel portretopdrachten krijgt wordt hij minder afhankelijk van het illustreren. Daar komt tijdens de oorlog geen verandering in. Zijn netwerk breidt zich steeds meer uit o.a. door zijn aansluiten bij "De Pauwhof" een centrum van kunstenaars uit verschillende richtingen.
Sierk heeft door zijn portretopdrachten nauwelijks nog tijd voor "vrij " werk. Dankzij zijn goede vriend Jacques Schreuder kan hij drie maanden per jaar en dat drie jaar achtereen vrij schilderen. In ruil voor deze financiële steun mag Schreuder uit dit vrije werk een aantal werken kiezen.
In de volgende jaren gaat Sierk ook weer reizen en krijgt tentoonstellingen in Utrecht en Amsterdam. In deze tijd wordt hij beinvloed door werken van Lucien Fontanarosa, Brianchon en Oudet, die gerekend worden tot de groep "Rëalisme Poétique".
Vanaf 1960 tot 1968 is hij hoogleraar aan de Rijksacademie in Amsterdam. Die jaren vindt hij vreselijk omdat de studenten geen belangstelling hebben en zich alleen maar bezig houden met maatschappijkritische zaken,
Hij betrekt na 25 jaar in Wassenaar te hebben gewerkt, betrekt hij boven het beroemde café Riche een atelier.Door de ruime lichtval en interessante ruimte schildert hij daar voornamelijk vrij werk in een nieuwe techniek nl. pastel op ongeprepareerd linnen.
Als Sierk 84 jaar is gaat hij weer terug naar zijn verbouwde atelier in Wassenaar. Zijn werk wordt steeds gewilder en verkoopt veel. Tot op zeer hoge leeftijd blijft hij werken. In 2002 wordt hij getroffen door een inbraak, waarbij dieven een aantal werken van hem meenemen. 26 januari 2002 overlijdt Sierk Schröder in zijn landhuis te Wassenaar.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten