woensdag 9 september 2015

vakantie 9



Zaterdag 16 augustus; gisteravond begon het al te regenen en dat heeft het een groot deel van de dag gedaan. Afscheid genomen van de overburen, die opnieuw niet ingingen op het aanbod van Corrie voor een kop koffie. We verlieten gelijktijdig de camping; zij richting Waalwijk en wij naar Leeuwarden.
Onze eerste indruk van deze stad was niet positief. We hebben de auto geparkeerd langs een gracht niet ver van het plein waaraan het Nieuwe Fries Museum is gelegen met aan de andere kant het classicistische Paleis van Justitie. We hebben eerst een heerlijk cappuchino gedronken me daarbij een verrukkelijke muffin in een echt Douwe Egberts koffiebar. Daarna zijn we begonnen aan een soort stadswandeling.


Als eerste bezoeken we de 1.99 meter uit het lood staande toren "de Oldehoeve" Tot 1833 was het Oldehoofsterkerkhofde voornaamste begraafplaats van de stad. Vroeger stond hier de Sint Vituskerk, die in het begin van de 18de eeuw werd gesloopt. In 2006 richtte men dit Oldehoofsterkerkhof in als evenementenplein.
De toren zelf is 39 meter hoog en met de houten opbouw 48 meter. Het aantal treden bedraagt 183. De klok die achter in de toren hangt is in 1643 in Antwerpen gegoten en hing tot eind 19de eeuw in de afgebroken Nieuwe Toren.


Vervolgens zijn we naar het historisch centrum van Leeuwarden gelopen om o.a. de Grote of Jacobijnenkerk en de de Bonifatiuskerk te bezichtigen. Helaas waren beide kerken gesloten. Ik ben daarop alleen naar het Keramiekmuseum Princessenhof gegaan. Ik heb het vrij snel doorgelopen en er wat foto's gemaakt van o.a. de afdeling "Keramiek uit land van de Islam en detailopnamen van keramiek uit China. Ook foto's van de moderne keramiek genomen. Corrie bleef buiten wachten met Teun.



Daarna hebben we geluncht aan een gracht bij "Onder de kelder ", een leuke gelegenheid te vergelijken met de Utrechtse werfkelder. Daarna hebben we Teun in de bench gelegd in de auto en zijn vervolgens naar het Fries Museum gelopen; dat is een prachtig nieuw museum met liefst drie verdiepingen.


Als eerste hebben we de afdeling "Goud " bekeken, waar gevonden schatten uit de middeleeuwen hebben bekeken. Het betreft hier de vondsten gedaan bij de terpafgravkingen en die laten zien dat Friesland tussen de Romeinse tijd en het jaar 1000 een van de rijkste gebieden van Nederland was. Bijzondere stukken zijn de in 1953 gevonden speld uit Wijnaldum, een finula met meer dan driehonderd almandijnen ( rode granaten uit India; een mantelspeld met 24 karaak goud; ook zien we de beroemde schat uit Wiewert.



Op de eerste verdieping wordt aandacht geschonken aan Margaretha Zelle beter bekend als Mata Hari; aan de kinderboekenserie De Kameleon geschreven door H. de Roos; aan de dame uit de terp wier gezicht gereconstrueerd is.
Ik ben daarna alleen verder gegaan naar de 2de verdieping waar in de afdeling "Oud Geld "aandacht wordt geschonken aan Friesland in de Gouden Eeuw via een selectie oude kunst uit de eigen collectie.




Geen opmerkingen: