maandag 7 september 2015

vakantie 8


Zaterdag 16 augustus hebben we een bezoek gebracht aan Hindelopen; dat was ongeveer 10 kilometer fietsen vanaf onze camping. We hebben onze fietsen tegen de kademuur geplaatst met zicht op de Oostertoren, een 17de eeuwse klokkentoren waarop een fluitschip als windwijzer staat.


We hebben een kop koffie gedronken op een terras naast de zogenaamde "leugenbank"; daar wachtten de mannen vroeger op de terugkerende vissersschepen om te helpen met het brengen van de vis naar de visafslag.


Het gebouw waarin nu het Museum is gevestigd dateert uit 1683 en werd gebouwd als stadhuis. In de voorgevel is het wapen gemetseld van de Friese stadhouders in de 17de eeuw nl. Willem Frederik en Hendrik Casimir II van Nassau-Dietz. 


De zogenaamde "likhuizen"zijn kleine huizen achter de grootschipperswoningen, waar de vrouw en de kinderen van de schipper woonden in de zomer als de schipper op zee was. Een ander bijzonder pand is "Gebouw Irene "dat gebouwd werd in 1713; in 1938 heeft men het gerestaureerd, waarbij de achtergevel naar de voorkant werd verplaatst. Op de luiken zijn religieuze voorstellingen in "Hindeloper" stijl geschilderd, aangebracht. Tussen de jaren ca. 1700 en ca. 1780 beleefde deze Hindeloper schilderkunst een bloeiperiode. Daarna raakte deze kunstvorm in verval, maar gelukkig houden vier familiebedrijven dit Hindeloperschilderen in ere.


Links van de Yndyksbrêge ligt een classicistisch pand gebouwd in 1795 in opdracht van Auke Wiggerts, een van de stadsbestuurderd. De gevel wordt gesierd door een driezijdig fronton met fraai snijwerk en een medaillon met guirlandes en linten.


Vanzelfsprekend bezochten we ook de Grote Kerk gewijd aan Sint Gertrudis. Het huidige gebouw dateert uit 1590. In 1570 werd de toenmalige Grote Kerk verwoest. De kerktoren kwam gereed in 1593, maar in 1632 bleek de nieuwe kerk al weer te klein en werd een groter kerkgebouw neergezet, dat in 1658 in zuidelijke richting werd uitgebreid tot een tweebeukige hallenkerk. Maar in 1892 werd deze uitbreiding weer gesloopt. Bij een blikseminslag in 1701 ging de torenspits verloren; in 1724 werd de huidige torenspits geplaatst. Bovenop de achtkantige spits heeft men een koepeltje aangebracht met een windvaan in de vorm van een zeilschip. Deze bekroning werd ontworpen door Claes Piters.


Aan de zuidzijde is een ingangsportaal gebouwd door Claes Lykles. In het fronton erboven zien we het wapen van Hindeloopen en het jaartal 1658. In 1892 werd dit portaal verplaatst naar de nieuwe zuidzijde van de kerk.
Het orgel datgeert uit 1813 en is vervaardigd door de orgelbouwer L van Dam & Zn uit Leeuwarden; de orgelkas dateert uit 1665 gemaakt door Harmen Jansz, wiens zoon Jan Harmensz. Camp het in 1719 wijzigde. Oorspronkelijk stond dit orgel in Oosterbierum, maar in 1868 werd het in de kerk in Hindeloopen geplaatst. 


Vanzelfsprekend heb ik het naast deze kerk gelegen Museum bezocht. Ondanks het slechte weer was ik er helemaal alleen. De tentoonstelling die momenteel aan de gang is heet "Jong in Hindeloopen" waarin aandacht wordt geschonken aan talrijke facetten die te maken hebben met kleding en speelgoed in vroeger tijden. Daarnaast hangen er werken van genreschilders zoals Christoffel Bisschop en Pieter Willem Sebes. 


Dit schilderij van Christoffel Bisschop draagt de titel " de lege wieg ". In de 18de en halverwege de 19de eeuw was de kindersterfte zeer hoog.



De nieuwe weg is de titel van dit geschilderd eveneens van de hand van Christoffel Bisschop.



Geen opmerkingen: