Het belangrijkste doel van mijn bezoek aan Harlingen was het Hannemahuis, het centrum voor Harlingens cultuur en historie. Ik werd er welkom geheten door een enthousiaste suppoost met bovendien kennis van zaken.
In 1774 ging koopman Sjoerd Hannema in een patriciƫrswoning wonen samen met zijn vrouw Liesbet Scheltema. Hij voorzag het pand van een klokgevel. In 1825 liet een andere Hannema ( Sjoerd Jacobus) aan de linkerkant een huis bouwen voorzien van een lijstgevel. De laatste Hannema (Leendert Jacobus) die het het huis bewoonde richtte in 1957 een deel van zijn huis in tot museum en na zijn dood in 1964 schonk hij het pand aan de gemeente, die het hele pand omvormde tot museum. Er werden vooral objecten verzameld en of aangekocht die te maken hadden/hebben met de historie en cultuur van van Harlingen b.v. tegel-en aardewerk, schilderijen, foto's, zilverwerk. documenten en meubelen.
In de eerste zaal is een kunsthandel uit 1800 "nagebouwd"waarin vader en zoon Baur ons adviseren over de aankoop van een 17de eeuws schilderij, waarvan er een aantal te bewonderen is. Ik heb er een antal gefotografeerd, maar heb helaas niet genoteerd wie de schilders van deze werken zijn.
Van zelfsprekend wordt er ook in een zaal aandacht besteed aan een beroemde stadgenoot nl. de schrijver Simon Vestdijk, die hier zijn beroemde Anton Wachtercyclus schreef. Een andere bijzonderheid is dat er ook een zestal schetsen van Rembrandt hangen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten