Spechtiania is een blog waarin artikelen verschijnen over letterkunde, geschiedenis, muziek, politiek en actualiteit.
zondag 6 mei 2012
Bezoek aan Roermond
Op 1 mei hebben we een bezoek gebracht aan Roermond; toen we van de camping afreden was het miezerig weer, maar eenmaal in Roermond aangekomen brak de zon door en bleef het een stralende dag. Zoals de lezer weet ligt Roermond niet ver van de Duitse grens en aangezien 1 mei daar een officiële feestdag is en dus een vrije dag voor de Duitsers, was het enorm druk in Roermond.
We hebben onze auto geparkeerd op een parkeerplaats aan de voet van de St.Christoffelkathedraal, waarvan de toren hoog boven de stad uitsteekt en als zodanig met het met het gouden beeldje van deze heilige bovenop de spits een blikvanger is. Ook in deze stad zijn wegopbrekingen, het lijkt wel of heel Nederland op de schop ligt.
We zijn eerst naar het rustieke Münsterplein gelopen met de daaraan gelegen opvallende Münsterkerk, waaraan ik in een 2de artikel aandacht zal wijden. Heel het plein staat vol met tafeltjes en stoeltjes die vrijwel allemaal bezet waren. We werden geholpen door enorm vriendelijke meisjes.
Na dit heerlijke kopje koffie zijn we naar de VVV gelopen waar ik een stadswandeling heb gekocht. Het VVV kantoor ligt aan de Markt; aan de overkant ligt het Stadhuis, dat in zijn huidige vorm dateert uit 1700. Op de drie dakkapellen zijn de wapens bevestigd van het Hertogdom Gelre, de stad Roermond en het Hertogdom Luxemburg. Rondom het torentje, waarin 49 klokken zijn opgehangen, staan levensgrote poppen die de historie van de stad verpersoonlijken. .
Vandaar lopen we naar de genoemde Cathedraal, de bisschopskerk. Christoffel is de patroonheilige van de kerk en van Roermond. In 1410 is men begonnen met de bouw; de laatste restauratie dateert uit 2005. Het interieur bevat een aantal kunstschatten w.o. een 18de eeuwse preekstoel, prachtige gebeeldhouwde boechtstoelen en glas - in - loodramen van de beroemde Roermondse glaskunstenaar Joep Nicolas.
In de Jacobuskapel bevindt zich de grootste relikwi van Sint Jacobus de Meerdere, nl. diens onderarm.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten