donderdag 10 mei 2012

Johann Friedrich Struensee




In 1999 verscheeen de roman Het bezoek van de lijfarts, geschreven door de schrijver Per Olov Enquist.

In dit boek speelt mijn hoofdpersoon in die levensbericht die op 10 mei 1775 overleed in Celle een belangrijke rol. Het gaat hier om Caroline Mathilde van Wales. In september 1751 overleed geheel onverwachts Kroonprins Frederik, prins van Wales, waardoor Caroline nog voor haar geboorte geen vader had. Haar moeder prinses Augusta van Saksen, een rechtlijnige vrouw voedde haar op en hield haar ver weg van het hof. Tijdgenoten omschrijven haar als een spontaan meisje, dat gek was op het buitenleven. Maar daarnaast sprak zij zowel Italiaans, Frans en Duits en schijnt zij een prachtige stem te hebben gehad.

Slechts 15 jaar oud trad zij op 8 november 1766 in het huwelijk met haar neef Christian VII van Denemarken, Het paar kreeg twee kinderen Frededrik VI en Louise Auguste. Het was puur een verstandshuwelijk en er gingen geruchten dat haar echtgenoot homoseksueel was. Nadat Christian zijn taak had volbracht om voor een mannelijke nakomeling te zorgen, verbrak hij het contact met zijn vrouw en vertrok hij in mei 1768 voor een lange reis door Europa.

Toen Christiaan in 1769 terugkeerde aan het hof bracht hij de arts Johann Friedrich Struensee met zich mee en benoemde hem tot hofarts. Deze man wist het vertrouwen van de koning te vinden en kon omgaan met zijn woede aanvallen. Caroline en Struensee groeiden steeds meer na elkaar toe en omdat de koning geestelijk ziek was, kreeg de hofarts steeds grotere invloed aan het hof en wist de koning te bewegen om zijn vertrouwensman Bernstorff van het hof te  verwijderen.

Gedurende 16 maanden was Struensee feitelijk de baas over Denemarken; zijn pogingen om het land te hervormen stuitten op groot verzet mede omdat hij niet luisterde naar andere mensen. Bovendien wekte het provocerend gedrag van Caroline - zij ging gekleed in mannenkleren - veel agressie op en dat leidde tot de ondergang van beiden.

Na afloop van een gemaskerd bal werden  Caroline en Struensee gearresteerd; Zij werd gebracht naar het kasteel Kronberg. Om haar geliefde te redden, ontkende zij dat ze een relatie had met Struensee. Maar dat mocht niet baten en nadat in april 1772 de scheiding tussen Caroline en Christian was uitgesproken, werd Struensee op 28 april van datzelfde jaar geexecuteerd.

Caroline werd na onderhandelingen over haar vrijlating door de afgevaardigde van de Engelse koning haar broer George III, de diplomaat Robert Murray Keith begeleid naar verbanningsoord Celle, bij Hannover. Gelukkig werd de vriendin aan het Deense hof Louise von Plessen bij haar geplaatst.
Zij deed veel liefdadigheid voor arme kinderen en wezen. Er gaan geruchten dat men geprobeerd heeft haar weer naar Denemarken te krijgen als regentes voor haar geesteszieke man, maar voordat men tot actie kon overgaan stierf zij plotseling in Celle en werd begraven in de St.Marienkirche te Celle.

Geen opmerkingen: