Spechtiania is een blog waarin artikelen verschijnen over letterkunde, geschiedenis, muziek, politiek en actualiteit.
dinsdag 22 mei 2012
St.Petrus Banden in Bergeijk
Vorige week hebben we weer een week doorgebracht op de camping Het Einde in Leende/Strijp. Het is een prachtig gebied die volop gelegenheid biedt om lange wandelingen en fietstochten te maken.
Zaterdag 19 mei zijn we naar Bergeijk gereden, hebben daar de auto neergezet en hebben van daaruit een fietstocht gemaakt naar de Abdij van Postel. Maar eerst ging ik naar de kerk kijken, die helaas gesloten was, net zoals de houten luiklok die voor deze kerk staat.
De kerk is gewijd aan Sint Petrus Banden ( men vindt deze naam in een groot aantal andere Noordbrabantse plaatsen ). Oospronkelijk werd dit gotische gebouw gesierd met een Toren, maar deze stortte in 1650 in en is nooit herbouwd. Het oudste deel is het Koor dat dateert uit 1422; het bakstenen dwarsband en schip zijn gebouwd in het begin van de 16de eeuw.
Om een betere lichtinval te krijgen maakte men de ramen aan de zuidkant hoger dan aan de noordkant.
Na de reformatie werd de kerk gedurende de periode van 1648 tot 1798 gebruikt voor de Protestantse eredienst. In 1888 werd begonnen met de restauratie van het gebouw en men maakte meteen van de gelegenheid gebruik om het gebouw te vergroten. Bouwmeester was Caspar Franssen.
Na de 2de wereldoorlog kreeg Bergeijk te maken met een explosieve bevolkingsgroei en besloot men een nieuwe katholieke kerk te bouwen op het Elzenhof. Daardoor kwam de Hofkerk leeg te staan tot 1994.
Maar ook Bergeijk kreeg te maken met ontkerkelijking en vanwege de afname van het kerkbezoek werd overgegaan tot sloop van de nieuwe kerk, met uitzondering van de toren en werd de Hofkerk weer in gebruik genomen als Parochiekerk. Gelukkig was de laatste een rijksmonument geworden en ging men over tot een grondige restauratie en werden de kerkschatten weer teruggeplaatst in dit kerkgebouw w.o. een paar middeleeuwse beelden zoals een Johannesbeeld toegeschreven aan Meester Arndt van Utrecht en het Luciabeeld, dat toegeschreven wordt aan de Meester van de Heiligenbeelden uit Leende.
Het orgel is gebouwd door Michael Maarschalkerweerd en stond eerst in de Hervormde Kerk te Geervliet en werd pas in 2001 in de Hofkerk geplaatst. Het is uitermate geschikt voor repertoire uit de 19de en 20ste eeuw.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten