zondag 13 oktober 2013

zelfportret


Dit zelfportret is vervaardigd door Hendrik Helmantel, een kunstenaar die door een aantal mensen wordt verheerlijkt, maar door anderen weer verguisd.
22 februari 1945 wordt hij in het Groninger dorp Westeremden geboren als middelste van vijf kinderen. Zijn ouders hebben een eigen kwekerij. Al op jonge leeftijd geeft hij blijk van zijn aanleg voor tekenen en krijgt de kans om van 1961 tot 1965  te studeren aan de Academie Minerva in Groningen.
In april 1967 keert hij terug naar zijn geboortedorp en gaat wonen in de pastorie naast de Andreaskerk. Van huis uit is Helmantel gereformeerd en het geloof speelt altijd een belangrijke rol in zijn beleving van creativiteit en cultuur. Inspiratie vindt hij in simpele gebruiksvoorwerpen uit allerlei culturen.
Hij schildert voornamelijk stillevens en doet dat op een realistische manier. Hij plaatst deze stillevens in het interieur van middeleeuwse kerken en kloosters. Kunstkenners rekenen hem tot de Noordelijke realisten en hij plaatst zichzelf in de traditie van de West-Europese schilderkunst.
 

Geen opmerkingen: