zaterdag 11 januari 2014

levenbsbericht 11 januari



Bovenstaande compositie is een bijzonder werk, naar mij bekend is is dit concert voor coloratuursopraan en orkest enig in zijn soort d.,w.z. dat geen andere componist zich aan deze combinatie heeft gewaagd.
Het is een melodieus, aansprekend werk, wat conventioneel van aard. Dat is niet zo vreemd want de componist van dit werk Reinhold Glière leefde in het Rusland waar Stalin de scepter zwaaide en we weten dat componisten in de Sowet Unie moesten aan bepaalde voorwaarden voldoen in hun composities. Ze moesten nationaalrussische thema's in hun werken opnemen.

De ouders van Glière waren geen Russen; zijn vader was afkomstig uit Duitsland en zijn moeder was geboortig in Polen. In zijn geboorteplaats kreeg hij al op jonge leeftijd vioolles van Adolf Weinberg. In 1894 ging hij naar Moskou om  er te gaan studeren aan het conservatorium; hij kreeg er o.a. les van Anton Arensky en Sergej Tanejev.
Gedurende de jaren 1905 tot 1908 studeerde hij in Berlijn directie bij Oskar Fried.
In 1920 werd hij benoemd tot compositieleraar aan het conservatorium in Moskou en tot zijn leerlingen behoorden o.a. Miaskovski en Prokofjev.
Zijn oeuvre bestaat uit een groot aantal zeer diverse werken w.o. opera's, symfonieën, concerten voor diverse instrumenten. 
In Nederland is hij vrijwel onbekend en voorzover ik weet staan zijn werken niet op de lessenaars van onze orkesten. 

Geen opmerkingen: