zondag 4 maart 2012

Clara Eggink



Ieder dag wijd ik een artikel aan een persoon die op de dag dat ik op dit blog schrijf overleden is. Voor deze 3de maart heb ik de Nederlandse dichteres Clara Eggink gekozen.
Zij  werd 18 april 1906 in Utrecht geboren en trouwde in 1926 met de dichter J.C.Bloem; feitelijk kon ze niet met deze man onder een dak wonen en in 1932 gingen de twee dan ook uit elkaar. In september 1936 trouwde Clara met Jan Campert, maar ook deze relatie was geen gelukkige en na ontbinding ervan trouwde ze met Hans Ivens, een broer van Joris Ivens, met wie ze naar Afrika vertrok en daar liefst 2 jaar verbleef.
In 1957 ging Clara in de kop van Overijssel op zoek naar een ligplaats voor haar woonboot en vond een woning in het gehucht Kalenberg. J.C.Bloem trok bij haar in en zij heeft hem daar tot zijn overlijden in 1966 verzorgd. Over haar relatie met laatstgenoemde schreef zij een boekje Leven met J.C.Bloem, waarin de beroemde zin staat Een ding staat voor mij wel als een paal boven water: wij hadden bij elkaar moeten blijven.
Als dichteres debuteerde ze in 1932 in het tijdschrift De Gids; haar gedichten werden ook geplaatst in tijdschriften als Forum, De Gemeenschap en Maatstaf. Men rekent haar poëzie bij de Nieuwe Zakelijkheid. Ze heeft ook geprobeerd proza te schrijven, maar toen haar eerste roman Gewoon mensen alleen maar slechte kritieken kreeg heeft ze nooit meer een poging daartoe ondernomen. Het laatste wat ze op literair gebied deed was een bloemlezing samenstellen uit hbaar eigen poëzie onder de titel Verzen - vroeg en laat.
Dat ze altijd bezig was mag wel blijken uit het feit dat ze liefst 50 romans uit de wereldliteratuur heeft vertaald. Na een verblijf in het Rosa Spierhuis, ging ze naar Scheveningen, waar ze door een vriendin tot haar dood verzorgd werd. Maar haar wens was dat ze naast Jacques Bloem in het Overijsselse Paasloo werd begraven en dat geschiedde.

Geen opmerkingen: