Spechtiania is een blog waarin artikelen verschijnen over letterkunde, geschiedenis, muziek, politiek en actualiteit.
dinsdag 27 maart 2012
De Gouden Eeuw viert feest
Onder deze titel is er momenteel een tentoonstelling aan de gang in het Frans Halsmuseum, die ik zaterdag 24 maart heb bezocht.
Feesten waren in de Gouden Eeuw een bijzonder populair onderwerp. Schilders als Jan Steen en Frans Hals brachten de feestvierders op een geweldig levensechte manier in beeld en deze tentoonstelling laat voor het eerst een overzicht zien van geschilderde feesten, waarop we de toen geldende normen en waarden kunnen zien. Het zijn zeer verschillende feesten die de kunstenaars op hun werken tonen nl. chique buitenpartijen en banketten, kermissen en boerenbruiloften, maar ook Sinterklaas en religieuze feesten als Driekoningen en Pinksteren.
In deze serie wil ik aandacht schenken aan meesters die zich met dit genre bezig hielden. De eerste is Cornelis Dusart. Veel is er over deze schilder niet bekend en wat we weten wil ik hier vermelden.
Hij werd 24 april 1660 in Haarlem geboren; zijn vader Johan Dusart was in deze stad componist, beiaardier en organist. In 1679, dus 19 jaar oud werd hij toegelaten tot het Sint Lucasgilde. Of hij bij Adriaan van Ostade in zijn atelier heeft gewerkt en les heeft gekregen weten we niet, maar als we zijn werken bekijken zien we een opvallende gelijkenis qua onderwerpen, maar ook qua kwaliteit. Zo zeer zelfs dat sommige schilderijen van Dusart lange tijd toegeschreven werden aan Van Ostade. Wel staat vast dat hij na de dood van Van Ostade diens atelier overnam en zo in het bezit kwam van een aantal werken van Van Ostade.
Op 1 oktober 1704 overleed Dusart in zijn geboorteplaats. Zijn schilderijen hebben niet de bedoeling morele lessen te geven, maar zijn louter een vorm van leutigheid; daarnaast kunnen we hem als een satiricus beschouwen die het populaire theater in zijn tijd bespotte. Naast werken van Nederlandse meesters was Dusart in het bezit van schilderijen van Italiaanse meesters.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten