Spechtiania is een blog waarin artikelen verschijnen over letterkunde, geschiedenis, muziek, politiek en actualiteit.
dinsdag 14 augustus 2012
Kasteel Bad Bentheim
Een andere bezieswaardigheid die we tijdens ons verblijf in De Lutte hebben bezocht was het Kasteel Bentheim. Dit kasteel is het belangrijkste gebouw in het stadje Bad Bentheim, gelegen in het graafschap Bentheim, waarvan Nordhorn de hoofdstad is.
Rond het jaar 1711 ontdekte men geneeskrachtige zwavelbronnen, waardoor deze stad nu een erkend heilbad is en het voorvoegsel Bad kreeg. Overigens kreeg Bad Bentheim pas in 1865 stadsrechten.
Van de 15de tot en met de 18de eeuw werd het Bentheimer Gold, het Bentheimer zandsteeen, verhandeld naar het Münsterland, Oost Friesland en over het riviertje de Vecht naar Nederland. Bekende gebouwen die van Bentheimer zandsteen zijn opgetrokken zijn de Plechelmuskerk in Oldenzaal en het Koninklijk Paleis op de Dam.
Het Kasteel Bentheim wordt nog steeds bewoond, maar de vestingwerken en een paar historische ontvangstruimten zijn toegankelijk voor het publiek. Het woongedeelte wordt bewoond door de familie Bentheim und Steinfurt.
Als je het kasteel binnenkomt passeer je twee poorten, waarvan de zogenaamde onderste dateert uit de dertiende eeuwe en de bovenste in de 17de eeuw werd opgetrokken naar een plan van de Nederlandse architect Philips Vingbooms, die leefde van 1614 tot 1679.
De Kronenburg was oorspronkelijk een gotisch woongebouw, maar werd eind 19de eeuw naar historisch voorbeeld gerenoveerd.
De Kruittoren heeft nog wel zijn middeleeuws karakter behouden en werd in 1525 gebouwd. Logisch dat het gebouw diverse bouwstijlen kent.
De oudste bezitters waren Geertrui van Northeim en haar zoon Otto II van Rheineck, die leefde rond 1115 tot 1149. De zuster van Otto, Sophia van Rheineck trouwde met graaf Dirk VI van Holland en hun jongste zoon kreeg het kasteel in zijn bezit. Door vererving kwam de burcht in de 14de eeuw in het bezit van de familie Van Güterswyk. Zij gingen zich later Van Bentheim noemen.
Hoe het kasteel er rond 1650 uitzag kunnen we zien op schilderijen van de Nederlandse schilders Jacob van Ruisdael en Nicolaes Berchem die samen het Kasteel bezochten.
In de jaren 1752 tot 1804 verpandde de familie Bentheim aan het Keurvorstendom Hannover. In 1804 kreeg de familie Van Bentheim weer de volledige zeggenschap; zij noemt zich sinds 1817 Fürsten zu Bentheim und Steinfurt.
In een vitrine zag ik een aantal foto's van onze koningin Emma liggen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten