Trouwe lezers van Spechtiania zullen ongetwijfeld gemerkt hebben dat veel van deze levensberichten gewijd zijn aan acteurs en actrices. Ook deze keer is dat weer het geval en ditmaal staat Sir Alec Guinness in de schijnwerper.
Hij aanschouwde het levenslicht op 2 april 1914; we weten met zekerheid wie zijn moeder was nl. Agnes Cuffe, maar wie de vader was is onduidelijk. Zelf dacht hij dat een Schotse bankier Andrew Geddes zijn vader was. Op 20 jarige leeftijd was hij voor het eerst op de planken te zien in het stuk Libel en in 1936 speelde hij de rol van Osric in het door John Gielgud geregisseerde toneelstuk Hamlet. In deze tijd sloot hij vriendschappen met bekende acteurs als John Gielgud, Anthony Quayle en Jack Hawkins.
David Lean zag hem op de planken in Great Expactations van Charles Dickens en in 1946 regisseerde Lean hem als Herbert Pocket in de filmversie van het stuk.
In het begin van zijn filmcarrière speelde hij vooral in de zogenaamde Ealing Comedies w.o. Kind Haerts and Coronets; The Lavender Hill Mob, The Ladykillers en The Man in the White Suit. De leers kunnen hier een stukje uit The Ladykillers zien.
In de volgende jaren speelde hij een groot aantal verschillende rollen; in 1956 had hij Grace Kelly als tegenspeelster in haar een na laatste film The Swan; Carol Read gaf hem de hoofdrol in zijn film Our Man in Havanna naar het gelijknamige boek van Graham Greene. Zelf vond hij zijn rol in Hitler: The Last Ten Days zijn meest memorabele.
Een andere gedenkwaardige rol van Guinness is die van Kolonel Jock Sinclair in Tunes of Glory uit 1960.
De naam David Lean is al gevallen en hoewel de persoonlijke verhouding tussen Guinness en Lean altijd moeizaam en zelfs vijandig was, speelde Guinness in vijf door Lean geregisseerde films w.o. The Bridge on the River Kwai, Lawrence of Arabia, Doctor Zhivago en Passage to India.
Maar echt wereldwijde waardering kreeg Guiness voor zijn rol van Obi-Wan Kenobi in de trilogie Star Wars, die startte in 1977 onder regie van George Lucas.
In 1938 trad hij in het huwelijk met Merula Sylvia Salaman; uit dit huwelijk werd een zoon geboren, maar hardnekkig blijft het verhaal dat Guinness bi-seksueel was. In 1956 bekeerde Guinness zich tot het rooms katholicisme. 5 augustus 2000 verleed Guinness aan leverkanker; zijn vrouw overleefde hem slechts twee maanden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten