donderdag 30 mei 2013

levensbericht 30 mei


Voor deze 30ste mei heb ik mijn oog laten vallen op de Franse Koning Karel IX. Zijn vader was Hendrik II en zijn moeder Catharina de Medici. Hij was het 3de kind uit dit huwelijk
.

Hij werd op 27 juni 1550 in Saint Germain-en Laye geboren en werd in 1563 meerderjarig verklaard om zijn ziekelijke broer Frans II op te kunnen volgen.




Vanwege zijn jonge leeftijd werd zijn moeder regentes; maar in 1570 nam hij het koningschap op zich. In dat jaar trad hij in het huwelijk met Elisabeth van Habsburg, de dochter van keizer Maximiliaan II.

Helaas overleed het enige kind, een dochtertje Marie-Elisabeth op 2 april 1578 pas 5 jaar oud.
Zoals gewoonte was had hij een maitresse Marie Touchet en bij haar verwekte hij een bastaardzoon Karel genoemd en geboren op 28 april 1573. Deze kreeg de titel " graaf van Auvergne " en later " hertog van Angoulème.

Op zijn manier probeerde Karel een einde te maken aan de godsdiensttwisten en zocht daarbij steun bij admiraal Gaspard de Coligny. Deze had een geheime agenda en probeerde via Karel oorlog te voeren tegen Spanje en op die manier een nationale eendheid in Frankrijk te realiseren.
Maar op de achtergrond was Catharina de Medici een volleerd intrigante druk bezig en wist de Clan de Guise te bewegen om de Bartholomeusnacht door te drijven, met toestemming van de koning. Karel heeft de rest van zijn korte leven gewetenswroeging gehad over deze moordpartij.
Op 24 jarige leeftijd overleed hij aan tuberculose en zijn jongere broer Hendrik, hertog van Anjou volgde hem op.

Geen opmerkingen: