Zondag 1 juli
Vanmorgen vroeg in de bibliotheek gezeten, uitkijkend op een deel van de tuin, in dit vacantieboek geschreven. Daarna ontbeten en op weg gegaan naar Réalmont, waar volgens de gids van Paul een " Vielle Grenier " op deze zondag gehouden werd. Het was richting Albi, dus omrijden hoefden we niet. Maar in het plaatsje gekomen bleek er niets aan de gang te zijn wat ook maar met Brocanterie te maken had. Wie ik het ook vroeg, men wist er niets van.
Op het plein waaraan de kerk ligt vonden we er recht tegenover een café, waar we wat hebben gedronken. De dame die ons bediende liet ons een krant zien waarin stond dat er in het plaatsje Arthes, richting Millau een markt gehouden werd. Het was vlakbij Saint Juery, maar daar aangekomen bleek het te gaan om een soort rommelmarkt, lijkend op de Koninginne-nachtmarkt, dus alleen maar rotzooi. Daar waren we dus snel uitgekeken en bracht Ben ons zonder problemen naar Albi, waar we onder aan de voet van de kathedraal konden parkeren.
Het eerste wat opvalt is dat het gebouw bestaat uit rode bakstenen. De bouwtijd lag tussen 1282 en 1480. Feitelijk was de bouw een nasleep van de Albigenzische kruistocht tegen de Katharen. Het was Simon van Montfort IV die van Paus Innocentius III de opdracht tot deze kruistocht had gekregen en dat met opvallende wreedheid deed. Hele steden en dorpen moordde hij uit b.v. Minerva waar 140 mensen, die weigerden hun geloof op te geven en zich te bekeren tot het katholicisme koelbloedig om het leven werden gebracht.
Naast een kruistocht was het voor deze Simon ook een ordinaire veroveringoorlog, want hij wilde alle gebieden die Raymond VI van Toulouse en Narbonne bezat, veroveren. Met zijn overwinning op Peter II van Aragon bij Muret in 1213 waren de Katharen definitief verslagen.
Het uiterlijk van deze kathedraal lijkt meer op een kasteel dat verdedigd moet worden; dat geldt nog meer voor het Paleis de Berbie, het als aartsbischoppelijk paleis bedoelde gebouw dat nauwelijks ramen telt. In 1492 werd de toren gebouwd en rond dezelfde tijd werd begonnen met de vergraaiing van het interieur, waardoor het contrast tussen ex- en interieur nog meer werd geaccenuteerd. Aan het sobere uiterlijk is alleen het zuidportaal een uitzondering, omdat dit in een fijnmazige mozaiek is gebouwd door Domenique de Florence in 1392.
In de kerk valt direct het centrala priesterkoor op dat wordt afgesloten met ee wonderschoon doksaal met een groep polychrome beelden.
Een andere bijzonderheid is het fresco ter linker-en rechterzijde onder het enorme orgel dat Het Laatste Oordeel uitbeeldt en door anonieme Vlaamse schilders is vervaardigd.
Het plafond dat in de periode 1470-1490 is beschilderd laat een opvallende kleur blauw zien bleu du roi die niet gemaakt is uit plantaardige bestanddelen, maar uit gemalen lapis lazulis en koper dioxide.
Het enorme orgel dateert uit de 18de eeuw en is vervaardigd door Christophe Moucherel.
We hadden ondertussen trek gekregen en hebben op een plein achter de kathedraal een crèpe gegeten. Ons volgende doel was het Museum Toulouse de Lautrec dat ondergebracht is in hety voormalige bisschoppelijke paleis dat meer weg heeft van een kasteel. De Fransen hebben een waar kunststukje verrichjt, want alles is bijzonder fraai tentoongesteld.
Een deel van het museum is ingeruimd voor de werken van de in Albi geboren Henri Toulouse de Lautrec. Zijn familie behoort tot een oud adellijk geslacht en hij mocht zich Vicomte noemen. Lichamelijk was hij om het eufemistisch te zeggen geen " schoonheid " Doordat hij rond zijn 14e-15e jaar beide benen brak en de medische kennis omtrent de behandeling van botbreuken onvoldoende was, groeiden ze niet met de rest van zijn lichaam mee en bedroeg zijn lengte slects 1.52. m. Ondanks dat hij slechts 37 jaar geleefd heeft, moet hij als een bezetene gewerkt hebben, want alleen kin dit museum hangen al meer dan 1000 werken w.o. de beroemde affisches van artiesten die toen optraden in Parijs w.o. Aristide Bruant en Yvette Guilbert.
We waren rond 18.00 uur terug in Chateau Aiguefonde. We hebben vanavond weer verrukkelijk gegeten; deze keer was de tafel in het groen gedekt, echt een oog voor het detail. In de torenkamer hebben we nog een paar spellen bridge gespeeld.
Kreeg van Paul een boek over Toulouse de Lautrec.
1 opmerking:
Nooit geweest en dus met interesse gelezen.
Een reactie posten