woensdag 19 juni 2013

levensbericht 17 juni


De geschiedenis van Polen is er een van oorlog, bezettingen door vreemde machten, verlies van grondgebied etc. etc.
In de 17de eeuw vormde het Koninkrijk Polen en Litouwen een soort gemenebest, waarvan de hoofdpersoon van dit levensbericht Jan Sobieski van 1647 tot zijn dood  op 17 juni 1696 koning was.

Tijdens zijn regering heerste er een situatie van stabiliteit, waardoor het land zich kon herstellen van de Zweedse Zondvloed en de Chmelnytsky opstand. Door zijn optreden maakte hij zich heel populair bij zijn onderdanen die nog vergroot werd door zijn overwinning op de Turken bij het beleg van Wenen in 1683.

De Turken zelf noemde hem De Leeuw van Lechistan en Paus Innocentius XI noemde hem de redder van het Europese Christendom.

Dat hij een groot militair strateeg was liet hij zien op 12 september toen zijn leger bestaande uit Poolse, Duitse en Poolse soldaten het Ottomaanse leger aangevoerd door Grootvizier Kara Mustafa bij Wenen, waardoor er een einnde kwam aan het beleg van Wenen.


Sobieski trouwde op 5 juli 1665 met Maria Casimira de la Grange d 'Arquien. Uit dit huwelijk werden liefst 14 kinderen geboren, maar daarvan bleven slechts 4 in leven. Zijn vrouw overleefde hem 20 jaar.

Sobieski was een liefhebber van astronomie en had zelfs een astronoom aan zijn hof Johannes Hevelius, die een sterrenbeeld de naam Scutum Sobieski (Schild van Sobieski) gaf.
Toen Jan III in 1696 stierf werd hij niet opgevolgd door zijn zoon Jacob Lodewijk Hendrik, de kroonprin, maar door Frederik August van Saksen.

Geen opmerkingen: