dinsdag 4 juni 2013

Levensbericht 2 juni


Als ik "Familie Doorsnee " schrijf zullen jonge lezers, als ik die al heb, zich afvragen waar ikk het over heb. Maar oudere lezers denken dan direkt aan de radio in de jaren '50, toen deze muzikale hoorspelserie door de Vara werd uitgezonden en die een enorm succes had. Helaas heeft men de banden van de opnamen gewist.
De moederrol in deze serie werd "gespeeld " door de persoon aan wie ik dit levensbericht wijd nl. Sophie Stein.

Zij werd 9 september 1892 in Den Haag geboren. Al op jonge leeftijd trad zij op 3 januari in het huwelijk met Carolus Berlyn. Beiden kregen een zoon, maar toch eindigde dit huwelijk in een echtscheiding op 7 januari 1919. Zij bleef een aantal jaren alleen en trouwde op 29 oktober met de arts en acteur Adolf Rijkens. Maar ook dit huwelijk eindigde in een echtscheiding op 11 juli 1950. 

Haar eerste echtgenoot kreeg een baan in Cheribon aan de noordkust van Java en daar werd zij lid van een toneelgroepje opgericht door andere Nederlanders die daar woonden. Ze bleek een natuurtalent te zijn en na een aantal andere rollen werd zij gevraagd voor het bekende toneelgezelschap van Carl Veenhoff.
Na haar scheiding keerde Sophie terug naar Nederland, waar ze bleef toneelspelen. Een van de gezelschappen waarbij zij speelde was Het Princessetoneel van Cor Ruys. Daar speelde ook Adolf Rijkens. De twee werden verliefd en trouwden in 1924. Het echtpaar speelde dikwijls samen. In 1933 ging Rijkens, die ook arts was als scheepsarts werken en daarna vertrok het echtpaar naar het buitenland.

3 jaar later kwam het echtpaar weer terug en vestigde zich in Amsterdam en beiden gingen weer spelen, maar deze keer bij verschillende gezelschappen. 
Tijdens de oorlogsjaren ging zij als cabaretiere werken bij hnet gezelschap van Martie Verdenius,
en later bij het Cabaret van Wim Sonneveld en dat van Wim Kan. Met deze laatste kreeg zij ruzie waardoor ze in een depressie raakte. Het was Wim Ibo die haar uit deze depressie wist te halen door haar te laten meewerken aan zijn radioprogramma Camera Obscura. 


Haar grootste bekendheid kreeg zij door haar rol van de moeder in de eveneens door Ibo geregisseerde radiostrip In Holland staat een Huis, geschreven door Annie M.G.Schmidt met liedjes van Cor Lemaire.
Naast haar speelde Cees Laseur de mopperende vader, Kees Brusse de vrolijk rebelse zoon, Lia Dorana de dochter en Hetty Blok de trouwe huishoudster. Dit gezin stond model voor het gemiddelde Nederlandse gezin en tussen 1952 en 1958 was heel Nederland aan de radio gekluisterd.


Sophie werd een veelgevraagd actrice en deed veel optredens o.a. voor de radio met Godfried Bomansin het panel van het programma Kopstukken. Ze probeerde ook een eigen cabaretgroep te beginnen, maar door haar teksten, die blijk gaven van haar belangstelling voor antroposofie, waren de optredens geen succes.

In 1960 kreeg zij een hartaanval en verdiepte zij zich nog meer in de antroposofie en nam ze in alle stilte afscheid van het theater, radio en televisie. Ze trok zich terug juit het openbare leven en in 1973 stierf zij op tachtig jarige leeftijd aan de gevolgen van een valpartij.
Aam dit overlijden werd in de media nauwelijks aandacht geschonken. 

Geen opmerkingen: