Spechtiania is een blog waarin artikelen verschijnen over letterkunde, geschiedenis, muziek, politiek en actualiteit.
maandag 10 juni 2013
levensbericht zaterdag 8 juni
Kenners van de Nederlandse architectuur zullen ongetwijfeld direkt de architect van deze kubuswoningen noemen nl. Piet Blom.
Piiet werd 8 februari 1934 in Amsterdam geboren. Zijn vader was groenteboer; desondanks of wellicht dankzij gaat hij studeren aan de Amsterdamse Academie voor Bouwkunst en krijgt daar les van Aldo van Eyk. Deze stimuleert hem om oorspronkelijke ideeën te ontwikkelen. Hij krijgt een stageplaats bij het architectenbureau Herman Knijtijzer en krijgt daar de kans een woningbouwcomplex aan de Jan Evertsenstraat te ontwikkelen.
Blom vindt dit maar saaie architectuur en gelukkig krijgt hij van een andere docent David Zuiderhoek de opdracht een stedebouwkundig project te ontwikkelen. Hij ontwerpt een modern Jordaan, dat sterk afwijkt van de geldende monofunctionele wijze van het toenmalige bouwen.
In oktober wint hij de Prix de Rome en met de daaran verbonden geldprijs werkt hij zijn visie op de woningbouw uit onder de titel Wonen als algemeen stedelijk dak. Opvallend hierin is zijn woningwoud op palen, waarbij hij de begane grond weer aan de stad teruggeeft. In zijn samengaan van architectuur en stedenbouw blijft hij de mens zien als middelpunt.
Slechts een paar van zijn stedebouwkundige ontwerpen worden verwezenlijkt, de overigen blijven steken op de tekentafel. In Amsterdam en Amersfoort worden zijn ideeën wel uitgewerkt en gebouwd.
In 1972 krijgt Blom van de gemeente Helmond de opdracht een ontmoetingscentrum te ontwerpen. Hij kiest voor een woud van boomwoningen; op hun kant geplaatste kubussen, die rondom dit ontmoetingscentrum worden geplaatst. De woningen hebben een zeshoekige pilaar, waarop de gekantelde kubus rust. De drie etages krijgen een eigen naam van beneden naar boven het straathuis, het hemelhuis en de loofhut.
In 1977 is het theater "t Speelhuis genoemd klaar en samen vormt deze grote kubus met de 37 andere in elkaar geschoven kubussen dit ontmoetingscentrum.
Blom hield constant vast aan zijn principes en stond niet open voor andere zienswijzen. Hij kreeg daardoor steeds minder opdrachten. Zijn zoon Abel Blom werd ook architect. Zijn vader wordt samen met Aldo van Eyck en Herman Hertzberger tot de structuralisten.
Tijdens een vakantie in Denemarken overleed Blom onverwacht.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten