dinsdag 30 oktober 2012

Angela Hitler




Adolf Hitler had een zes jaar jongere halfzuster; zij was de dochter van van Alois Hitler sr. en diens tweede vrouw Franziska Matzelsberger. Deze dochter werd Angela genoemd en werd geboren in Braunau am Inn op 28 juli 1883
.
In 1884 overleed deze Franziska en samen met haar broer Alois jr. werd zij opgevoed door haar vader en diens 3de vrouw Klara Pƶlzl.

In haar jeugd trok zij veel op met haar halfbroer Adolf en zij is dan ook het enige familielid dat genoemd wordt in het boek Mein Kampf.

Alois sr overleed in 1903 en haar stiefmoeder in 1907. Angela zelf was inmiddels in het huwelijk getreden met de belastinginspecteur Leo Raubal. In 1906 kreeg zij haar eerste kind, een zoon die zij Leo noemde en in 1908 kwam haar dochter Geli, die een rol zou spelen in het leven van de halfbroer van haar moeder.
Nog in 1910 kreeg het paar opnieuw een dochter die Elfriede werd genoemd.

Leo Raubal overleed kort na de geboorte van deze Elfriede en Angela verhuisde vrij snel daarna naar Wenen. Daar had zij de leiding over een tehuis voor Joodse studenten de Mensa Academica Judaica. Al die jaren had zij geen contact met Adolf, tot deze in 1919 haar bezocht. Ook zij viel aanvankelijk voor het charisme van haar halfbroer en ging zelfs in 1928 wonen in het buitenverblijf van Adolf op de Obersalzberg in Berchtesaden, dat hij de naam Berghof had gegeven. Zij werd er eerst de huishoudster, maar later promoveerde zij  tot leidster van de hele huishouding.

Waarschijnlijk kreeg haar dochter Geli een verhouding met Adolf, die echter spaak liep, waarop zij zich in 1931 van het leven beroofde.

Nadat Adolf in Eva Braun een nieuwe vriendin kreeg, verliet zij Berchtesgaden en ging in Dresden wonen. Aan haar contact met Adolf Hitler kwam voorgoed een einde. Zij hertrouwde met een architect die de naam Hammitzsch droeg.
Zij overleefde de oorlog en stierf 30 oktober 1949 in Hannover.

Geen opmerkingen: