woensdag 31 oktober 2012

Michaelskerk in Bamberg





De 2de kerk die we in Bamberg bezochten was de Michaelskerk, Deze kerk maakt deel uit van de reeds in 1015 door keizer Heinrich II  gestichte Benedictijnerabdij.

De kerk ligt op een hoogte, van waaruit je op de oude stad kijkt. Bamberg is gebouwd op zeven heuvels. De kerk is gebouwd in Romaanse stijl. Sinds 1803 is de abdij op zich opgeheven.

De eerste bisschop van Bamberg was Eberhard, die de abdij stichtte. De abt van het klooster moest gehoorzamen aan de bisschop van Bamberg. De meeste monniken kwam uit de plaatsen Amorbach en Fulda.

Grote bloei beleefde de abdij in de periode dat Otto bisschop van Bamberg was. Moeilijke tijden waren er voor het klooster tijdens de oorlogen in 1525. Na 1803 werd de abdij ingericht voor ouden van dagen.

Achter het hoofdaltaar bevindt zich de tombe van Otto van Bamberg, daterend uit 1443.Midden in de tombe bevindt zich een gat, waardoor een persoon kan kruipen.

Op het plafond zijn 580 verschillende soorten planten geschilderd w.o. exotische zoals tabak, ananas, katoen etc. Ze zijn in de 17de eeuw geschilderd. Veel van deze planten werden gekweekt in de kruidentuin rond de kerk. Op de plafonds van de zijkapellen staan schilderingen van vogels.

De opbouw van het hoofdaltaar is een werk van Franz A.Schlott, die leefde van 1688 tot 1769; De prachtige koorstoelen zijn in 1730 vervaardigd door Servatius Brickard.


Geen opmerkingen: