zondag 20 januari 2013

Duomo in Pienza

Donderdag 15 juli  1993 brachten we een bezoek aan Pienza, waarop we geattendeerd waren door een lezing van Professor van Os. Pienza is inderdaad een kleinood, dat op een zeer klein oppervlak alles te bieden heeft waaronder de prachtige Dom en fraaie paleizen gelegen aan indrukwekkende pleinen.

Het was Paus Pius II Piccolomini die aan Bernardino Rosselino de opdracht gaf tot de bouw van deze kerk, die gebouwd werd tussen 1459 en 1462. Vier pilasters verdelen het gebouw in drie delen die overeenkomen met de binnenste gangpaden. Op zich wordt de gevel in twee delen verdeeld; in deze geven bevinden zich drie deuren met daarboven drie nogen die ondersteund worden door kolommen. De gevel wordt gedomineerd door een embleem van Paus Pius II.
De buitenste muren van de kerk bevatten gotische ramen die het interieur zeer licht maken. Opvallend is ook de slanke klokkentoren, die in 1570 gerestaureerd werd.

Wat betreft het interieur is het schip breder dan de zijkanten; er staan twee rijen pilaren. Het koor bestaat uit drie kapellen die allen voorzien zijn van een groot raam. 
Het interieur bevat talloze schilderijen van beroemde kunstenaars w.o. Giovanni di Paolo, Matteo di Giovanni, il Vechietta en Sano di Pietro.
 

1 opmerking:

Anoniem zei

Wij waren hier ook, enkele jaren geleden. Pienza, een juweeltje in het mooie Toscane.