vrijdag 4 januari 2013

Lodewijk van Frankrijk, de man die geen koning werd

20 dcember overleed de oudste zoon van koning Lodewijk XV  en diens echtgenote Maria Leszcynska

Hij kwam ter wereld op 4 sxeptember 1729 in Versailles. Zijn geboorte was een geschenk uit de hemel want een aantal leden van  de Franse koninklijke familie overleed achter elkaar en  werd zijn geboorte door het Franse volk enthousiast begroet. Hij kreeg de titel van Dauphin.

Tijdens zij officiële doop op 7 jarige leeftijd kreeg hij pas  de naam Lodewijk. Hij kreeg toen ook een aantal gouverneurs en leermeesters. Op die leeftijd toont hij al een grote interesse in krijgskunde.
Lodewijk had liefst 8 zussen en slechts één broer, die echter al op jonge leeftijd stierf. Hoewel hun huwelijk gearrangeerd werd door zijn vader, hielden Lodewijk en Maria Theresia oprecht van elkaar. Helaas overleed zij een paar dagen na de geboorte van hun dochter, die overigens ook maar twee jaar oud werd.

10 januari 1747 trad hij in het huwelijk met prinses Maria Josepha van Saksen. Uit dit huwelijk werden liefst 9 kinderen geboren, waarvan de vier eersten op jonge leeftijd stierven.
Lodewijk hield veel meer van een goed gesprek en van muziek dan van de jacht en daarin verschilde hij sterk van zijn vader, maar ook van zijn zoon Lodewijk XVI. Ook dit 2de huwelijk was een gelukkig verbintenis.
 
Helaas kende zijn vader hem niet in de staatszaken en daardoor voelde hij zich aangetrokken tot een groep zeer godsdienstige mannen, die hem graag op de troon zagen, als een almachtig vorst. Maar dat bleef bij een wens, want 20 december 1765 overleed de Dauphin op 36 jarige leeftijd aan tuberculose in Fontainebleau.
Hij werd dus overleefd door zijn vader, zijn moeder en zijn oudste zoon Lodewijk August, hertog van Berry die nu dauphin werd.

Geen opmerkingen: