dinsdag 27 mei 2014

freiburg 1



Vakantie in Freiburg 2014 deel 1

Aangezien we 3 mei de bruiloft van Jeroen en Hannes in Kloster Kappel wilden bijwonen, waarvoor we door hen waren uitgenodigd, hadden we besloten onze vakantie door te brengen op de stadscamping Hirtzberg in Freiburg, de grootste stad in het Zwarte Woud.
Altijd als we op vacantie gaan staan we een of twee nachten op camping Eisenbachtal in Girod, een plaatsje niet ver van Montabaur. De eigenaar van deze camping spreekt Nederlands en vind het altijd erg leuk als we komen. We hadden besloten als we daar waren eindelijk eens naar Limburg aan de Lahn te gaan, om de Dom, die je vanaf de autobaan ziet liggen, te bezoeken. Zo gezegd, zo gedaan; we sloegen twee vliegen in één klap, want aansluitend zouden we slot Oranienstein bij Diez bezoeken.

De Georgsdom  of Limburger Dom is gebouwd op de "Limburger Rock". Het eerste kerkgebouw op deze plaats werd gebouwd in 910 door Konrad Kurzbold. Volgens schattingen van het gebruikte hout begon de bouw van het huidige gebouw ongeveer 1200. In ieder geval werd de kerk in 1235 ingewijd door de aartsbisschop van Trier Theoderich von Wied.


In 1827 werd Freiburg een bisdom met aan het hoofd Jakob Brand die dat was tot 1833. Toen de Dom klaar was werd het gips aan de buitenkant voorzien van de kleuren oker, wit, rood, zwart en groen. Cultuurbarbaren hebben deze bij de restauratie in de jaren 1872 en 1873 deze gipsen laag verwijderd, maar gelukkig heeft men deze bij de laatste restauratie gedurende de jaren 1968 tot 1972 weer teruggebracht.

Het exterieur van deze kerk is ruim 54 meter lang en ruim 35 meter breed, wat voor een kathedraal niet echt groot te noemen is. Opvallend zijn de zeven torens, wijzend naar de zeven sacramenten. Aan de westzijde bevinden zich de twee hoogste torens nl. 37 meter. Hoewel ze op het eerste gezicht identiek zijn, verschillen ze toch in details. 
De hoogste toren de zgn "vieringstoren" is 66 meter hoog en vormt het centrum van het gebouw. De steunberen in het interieur zijn opvallend genoeg niet versierd en ze overspannen de landhoofden van de gewelven aan het plafond.
Op zich is het interieur sober gehouden wat ook komt door de smalte van het hoge middenschip.  

We zien boven het hoofdportaal een prachtig rozet; een symbool  van de vier evangelisten.
De meester kunstschatten zijn niet te vinden in de kerk zelf, maar in het ernaast liggende bisschoppelijke museum.
De bezienswaardigheden die we kunnen bewonderen zijn grafmonument van de stichter en de doopvont.


 

Geen opmerkingen: