woensdag 2 december 2015

Avondje Extra


In het Stedelijk Museum gelegen aan de Voorstraat in mijn woonplaats Vianen vinden in het voor- en najaar kleinschalige concerten plaats, die meestal bijgewoond worden door ongeveer 40 tot 50 personen ( meer mogen er op last van de brandweer ook niet plaatsnemen in de Schuilkerk, de bovenverdieping van het Museum).
Afgelopen vrijdagavond was alweer het vierde en laatste concert in de najaarsserie 2015 en daar trad op het Duo Youkali, dat bestaat uit de mezzo sopraan Madieke Majon 
begeleid door de harpiste Vera Kool.



Het duo heeft zijn naam ontleend aan het gelijknamige muziekstuk dat Kurt Weil componeerde voor zijn "opera " Marie Ganlante. Pas in 1947 werd de melodie van woorden voorzien door Roger Fernay. Voor de melodie koos Weil het ritme van de Habanera. Het lied kent inmiddels talloze uitvoeringen en bovenstaand kan men een klassieke versie horen.
Hoe het ook kan klinken laat Ute Lemper horen in haar uitvoering.



Onze soliste van vanavond zong het met een omfloerste stem, heel ontspannen, maar daardoor zeer aangrijpend. Trouwens ik vind het vreemd dat we deze vrouw niet meer horen op de podia, want ze heeft een zeer fraaie stem, die zij ook bijzonder goed hanteert. Ze laat zich nergens verleiden tot uithalen e.d. die alleen maar inbreuk maken op het lied. Ze zong ook liederen van mijn lievelingscomponist, althans wat liederen betreft Reynaldo Hahn. Ik denk dat ze ook geknipt is voor de liederen van Henriette Bosmans.



Hier hoort u het bewuste duo Youkali zelf, helaas  niet in het nummer Youkali.

Geen opmerkingen: