dinsdag 15 december 2015

Van Gogh & Co


Het artikel over de tentoonstelling over de Brabantse tijd van Vincent van Gogh in het Noord Brabantse Museum is voor mij een aanleiding om me wat meer te verdiepen in de familie Van Gogh.


Als eerste wil ik aandacht schenken aan Vincent Ferdinand Jacob van Gogh; de grootvader van de kunstenaar. Hij was de zoon van goudraadtrekker Johannes van Gogh en werd op 11 februari 1789 in Den Haag geboren. In 1895 begon hij met de studie theologie aan de Universiteit in Leiden en promoveerde zes jaar later in 1811. In datzelfde jaar dus 22 jaar trad hij in het huwelijk in Amsterdam met Elisabeth Huberta Vrijag. Eerst werd hij beroepen in Ochten en daarna in 1816 in Benschop. In 1822 volgde een benoeming tot predikant in Breda welke functie hij tot 1853 uitoefende. 
Uit het huwelijk met Elisabeth Vrijdag werden liefst 13 kinderen geboren w.o. de vader van Vincent van Gogh, Theodorus en Johannes van Gogh, de latere viceadmiraal.

In de brieven van zijn kleinzoon Vincent komt deze grootvader nauwelijks ter sprake.




Bovenstaande tekening heeft Vincent van Gogh pas zeven jaar na het overlijden van deze grootvader naar een foto getekend.



Hiernaast een foto van grootvader Vincent van Gogh

Geen opmerkingen: