zaterdag 7 april 2012

Willem Dudok



Ik denk als je een willekeurig iemand vraagt naar de naam van de architect van dit bijzondere gebouw dat velen de naam Willem Dudok noemen. Op zich is dat goed, want het betekent dat deze man nog niet in de vergetelheid is geraakt. Ik betwijfel echter of men iets weet over deze kunstenaar. Daarom wil ik hier iets over deze architect schrijven.

6 April 1974 overleed Willem Dudok 90 jaar oud in Hilversum, in welke plaats hij liefst 75 ontwerpen heeft gemaakt. Na zijn HBS opleiding ging hij een militaire opleiding volgen en begon zijn carriere bij de telegrafistendienst van het Regiment Genietroepen in Utrecht. Hij had zoveel vrije tijd dat hij zich kon bezighouden met het ontwerpen van gebouwen. Na zijn  benoeming tot kapitein bij Militaire Staf van de Genie in Amsterdam vatte hij interesse op voor de fortenbouw.

Hij verliet het leger en ging werken in Leiden als directeur Gemeentewerken. Na daar twee jaar te hebben gewerkt, stapte hij in 1915 over naar Hilversum waar hij directeur Publieke werken werd. Door de snelle ontwikkeling van deze stad kon hij een aantal scholen, blokken huizen en publieke gebouwen ontwerpen. In 1928 vroeg hij aan de gemeente hem te ontslaan als directeur Publieke Werken en hem te benoemen tot Gemeentelijk architect, om meer tijd aan wat hij zijn levenswerk noemde, te besteden.

Opvallend is dat zijn werk in het buitenland veel meer waardering kreeg dan in eigen land; waarschijnlijk heeft dat ook te maken met het feit dat het werk van na de oorlog niet direct als werk van Dudok werd herkend.
Vanaf de jaren 1919/1920 vertonen zijn ontwerpen een vormentaal die gebaseerd is op geometrische principes en verlaat hij steeds meer de rationalistische stijl van Berlage en raakt steeds meer beinvloed door de Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Kenners zien in Dudok een samenvoegen van een aantal Nederlandse stromingen uit het begin van de 20e eeuw.

Enkele fraaie ontwerpen van Dudok zijn:

De Bijenkorf van Rotterdam dat in 1930 officieel geopend werd, maar helaas tijdens het bombardement van de stad in 1940 zo beschadigd was dat het in 1960 afgebroken moest worden.

De Stadsschouwburg van Utrecht waarvan de bouw werd begonnen in 1937 en voltooid in 1941.

Het Witte Dorp in Eindhoven voor Philips personeel, gebouwd in 1939.

In 1954 werd hij gepensioneerd en overleed op 6 april 1974 in Hilversum. In deze stad werd hij begraven op de door hem ontworpen Noorderbegraafplaats.


Geen opmerkingen: