dinsdag 19 februari 2013

Adriaan Dortsman

Vraag een gemiddelde Nederlander naar de architect van dit gebouw, hij of zij zal u het antwoord schuldig moeten blijven en dat is op zich niet zo vreemd. We weten iunmiddels dat de algemene ontwikkeling van de gemiddelde Nederlander zeer gering is en helaas moeten we ook constateren dat de huidige middelbare scholier en student ook weinig weet.

Dit beroemde gebouw, de ronds Lutherse kerk in Amsterdan gelegen aan het Singel is een schepping van Adriaan Dortsman. Hij werd in 1635 geboren in Vlissingen uit een geslacht dat als beroep timmerman had. Hij was echter zo pienter dat hij in 1658 naar Leiden ging om er wiskunde te gaan studeren. Hij was zo zelfkritisch dat hij in 1669 opnieuw naar de hogeschool ging om zich verder te bekwamen in de bouwkunst. 


Hij heeft een groot aantal bouwwerken in Amsterdam ontworpen w.o. het Walenhuis op de Prinsengracht, de Oosterkerk en aan de Keizersgracht de panden nr. 672 - 674 het huidige Museum van Loon.

Willem III van Oranje gaf hem opdracht tot het ontwerpen van een aantal poorten en verdedigingswerken in Amsterdam in 1672 en in 1676 kreeg hij zeer tegen de zin van het Amsterdams stadsbestuur, de opdracht om nieuwe verdedigingswerken in Naarden aan te leggen. Bij een tussentijdse controle bleken de gebouwen ernstige gebreken te hebben en werd Dortsman ontslagen.
Later bleek dat de gebouwen op last van datzelfde Amsterdams stadsbestuur gesaboteerd werden.

In 1682 overleed Adriaan en werd begraven in zijn Oosterkerk. Hij werd in een vers door de Leidse hoogleraar Govert Bidloo herdacht. 

Geen opmerkingen: