woensdag 20 februari 2013

August Klughardt

Als ik lezers van dit weblog zou vragen aan welke componist denk je als je dit werk hoort, dan zullen ze wellicht antwoorden Johannes Brahms of Max Bruch, maar ze zullen zeker niet met de naam van August Klughardt op de proppen komen en toch is het een deel uit de 3de symfonie van deze onbekende meester.
August werd op 30 november 1847 in Köthen geboren. Al op 10 jarige leeftijd kreeg hij pianoles van Eduard Thiele in Dessau en in 1866 begon hij met zijn studie aan het conservatorium in Dresden. Hij kreeg het jaar daarop al een aanstelling als kapelmeester; in de jaren bekleede hij die functie aan het hoftheater in Weimar. Daar werkte hij samen met Franz Lizt en dat is voor zijn muzikale ontwikkeling zeer belangrijk geweest. In 1882 werd hij benoemd tot hofkapelmeester in Dessau. Tot zijn dood op 3 augustus 1902 vervulde hij deze baan.

In 1876 bezocht hij de eerste Bayreuther Festspiele en in het seizoen 1892-1893 dirigeerde hij daar Der Ring der Nibelungen. Hij voerde bijna alle opera's van Wagner uit in zijn werkplaats Dessau.

Wat betreft zijn eigen composities was hij wars van nieuwigheden en stond veel meer onder invloed van bv. Robert Schumann. Omdat hij bevriend was met Wagner werden zijn opera's niet op hun eigen waarde geschat en ook zijn andere werken raakte in de vergetelheid en worden tegenwoordig nauwelijks meer uitgevoerd.


Ik heb althans nooit een werk van hem op een Nederlands podium zien staan. Maar ja, wat dat betreft vormt hij geen uitzondering.

Geen opmerkingen: