woensdag 6 februari 2013

onbekende componisten


Ik denk dat de meeste lezers nog nooit gehoord hebben van de componist Felix Woyrsch en ik moet toegeven dat dat bij mij ook het geval was, tot ik zijn naam tegenkwam op een lijst van het label CPO. Ik heb een abonnement op Spotify en kon een paar opnamen van zijn werken streamen.

Felix werd op 8 october 1869 geboren in het plaatsje Troppau ( Sudeten Silezië) als enig kind van een acteursechtpaar. Hij groeide op in Dresden en Hamburg en vanwege de onzekere financiële situatie waarin het gezin verkeerde kon hij niet naar het conservatorium. Felix is dus een autodidact, wat hem niet weerhoudt om in 1880 verschillende koren in Altona te gaan leiden. In 1884 publiceert hij zijn eerste composities en in 1886 wordt zelfs zijn opera Der Pfarrer van Meudon in Altona opgevoerd.

In 1893 krijgt hij de leiding van zowel het kerkkoor als een muziekschool in zijn woonplaats.
In 1908 vindt een eerste uitvoering van zijn eerste symphonie in C, op 52 plaats; hij wijdt zich de volgende jaren aan kamermuziek en in 1917 publiceert hij zijn laatste Oratorium Da Jesus auf Erde ging. In 1928 wordt hem een onderscheiding uitgereikt vanwege zijn verdiensten voor het muziekleven in Altona.
In 1941 voltooide hij zijn 6de en laatste symphony die de bijnaam Sinfonia Sacra kreeg.

Heel zijn leven liet hij zich niet beinvloeden door tijdgenoten als Strawinsky, Hindemith  en Schönberg en bleef componeren in de tradiotioneel-romantische stijl. Geen wonder dat hij na zijn dood op 20 maart 1944 zeer snel in de vergetelheid raakte.
De laatste tijd komt daar weer verandering in en verschijnen er opnamen van zijn werken.

Geen opmerkingen: