vrijdag 1 februari 2013

Opvallende culturele zaken in januari 2013

Naast de inmiddels al overbekende broers Jussen, heeft Nederland op muziekgebied een geweldig nieuw talent en wel de pas 11 jarige violiste Noa Wildschut. Ondanks haar jonge leeftijd speelt ze al de sterren van de hemel en heeft ze een bijzondere podiumpersoonlijkheid. We zullen ongetwijfeld nog veel van haar horen. Gelukkig heeft zij zeer verstandige ouders, die ervoor zorgen dat ze zich heel stabiel ontwikkelt.

De zangeres die vooral bekend is geworden door het nummer How much is that doggy in the window en vooral in de jaren  60 succesvol was is overleden. Patti Page, werd geboren als Clara Ann Fowler in Oklahoma en ontleende haar artiestennaam aan het zuivelbedrijf Page Milk Co dat haar eerste radioshows sponsorde,

Van de in 2001 overleden Duitse schrijver W.G.Sebald is een boek verschenen in Nederlandse vertaling Logies in een Landhuis, waarin hij eer bewijst aan drie van zijn favoriete schrijvers nl.Johann Peter Hebel, Gottfried Keller en Robert Walser. Opvallend van bij drie schrijvers was hun obsessieve schrijfdwang, waardoor zij helemaal niet van het leven konden genieten.


Van de vergeten Britse schrijver Norman Douglas, die leefde van 1868 tot 1952 en een expat van geboorte was is een Nederlandse vertaling verschenen van zijn in 1917 gepubliceerde roman South Wind. De laatste jaren van zijn leven sleet hij op het eiland Capri, armlastig en vergeten.

In 2000 schreef de componist Jacques Bank, de broer van een studievriend, de Bijlmeropera en een van de rollen in deze première werd gezongen door de begin van deze maand overleden bas-bariton Charles van Tassel. Gedurende heel zijn carrière heeft hij een lans gebroken voor Nederlandse muziek, maar om den brode moest hij ook passie-uitvoeringen zingen. Het liefst zong hij liederen en zo nam hij een cd. op met liederen van de Amerikaanse componist Charles Ives.

Leo Samama, componist en schrijver heeft een nieuwe biografie over Alphons Diepenbrock gepubliceerd onder de titel Alphons Diepenbrock - componist van het vocale. Voor deze levensbeschrijving kon hij putten uit de enorme brievenwisseling die enige jaren geleden werd gepubliceerd door Eduard Reeser, die logischerwijze ook een biografie over Diepenbrock zou schrijven, maar door zijn onverwacht overlijden daar nooit aan toe is gekomen.

Russische kunstenaars hebben zich in tegenstelling met hun Europese collega's altijd bezig gehouden met theaterontwerpen. De familie Lobanov-Rostovsky heeft deze tak van de modernistische kunst verzameld en zo kunnen we op een tentoonstelling werk zien van kunstenaars als Leon Bakst, Alexander Benois en Alexandra Ekster om maar een paar namen te noemen.

Erasmus heeft altijd ontkend de schrijver te zijn van een opruiende tekst tegen het pauselijk gezag, de Julius getiteld. Het Huygens Instituut heeft 17 januari dit geschrift gepubliceerd in het 40ste deel van de 63 delen die gepland zijn in de uitgaven van al de werken van Erasmus. Vooraf aan het eigenlijke geschrift staat een 224 bladzijden tellende inleiding geschreven door de Italiaanse Erasmuskenster Seidel Menchi, waarin deze concludeert dat Erasmus wel degelijk deze Julius heeft geschreven.

Tot de Duitse schrijvers die via Marseille Europa ontvluchtten behoorden Hans Sahl en Anna Seghers. Van de laatste schrijfster is het boek Transit in een Nederlandse vertaling verschenen. Daarin beschrijft zij de toestand van deze vluchtelingen.

Daniela Hooghiemstra is gepromoveerd op haar haar biografie van Kees Boeke. In dit boek laat de schrijfster zien dat Boeke een ongrijpbaar figuur was, enerzijds zeer edelmoedig, anderzijds zeer hypocriet. Hij is natuurlijk vooral bekend geworden door zijn Werkplaats waar hij kinderen volgens zijn ideeën opleidde. Cognitief leren stond op de tweede plaats. Hij ging uit van het gelijkheidsbeginsel.

In 1976 verscheen in Japan een film die voor enorme opschudding zorgde omdat er expliciete sekscenes in voorkwamen en feitelijk is het tonen van geslachtsdelen in Japan verboden. Maar de regisseur Nagaisa Oshima deed dit in zijn film l' Empire des sens toch uit woede over het feit dat het tonen van grof geweld, inclusief verkrachtingen, wel werd toegestaan.

In het Groninger Museum is een overzichtstenstoonstelling van Noorse, Zweedse, Deense, Finse en Ijslandse schilderkunst. 22 musea uit deze landen hebben hun schilderijen hiervoor uitgeleend en zo kunnen we opnieuw genieten van kunstenaars aan wie aparte tentoonstellingen waren gewijd zoals Munch, Edelfelt, Gallen Kallela en Zorn.

Er zijn gelukkig nog zangers die niet alleen maar kiezen voor overbekend repertoire, maar ook totaal vergeten aria's uit vergeten werken durven opnemen. Zo verscheen onlangs een c.d. onder de titel Romantische Arien, waarop de beroemde liedzanger Christiaan Gerhaher aria's zingt uit bv. Genoveva van Robert Schumann, Alfonso und Estrella van Franz Schubert. Hulde daarvoor.

De VSB Poëzieprijs is niet gegaan door de resencent van het NRC aangeprezen Menno Wigman maar naar Ester Naomi Perquin.  Wat de criteria zijn voor de jury weten we niet, maar we kunnen er toch wel van uitgaan dat ze objectief de genomineerde bundels hebben gelezen. Helaas wordt er nooit gepubliceerde, waarom de een wel en de ander niet de prijs heeft gekregen.

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat Godfried Bomans werd geboren en ter ere daarvan  krijgen de blibliotheken in november van dit jaar 1 miljoen exemplaren om ze cadeau te doen aan de leden van de bibliotheek. Men hoopt op deze manier deze eertijds beroemde schrijver, maar na zijn dood zeer snel in de vergetelheid raakte, weer onder onze aandacht te brengen.

Geen opmerkingen: