donderdag 11 september 2014

levensbericht 10 september


In 1948 speelde de actrice waaraan ik dit levensbericht wijd de rol van een doofstomme dochter in de film Johnny Belinda en daarmee kreeg Jane Wyman een nominatie voor beste actrice. Ze zag het levenslicht als Sarah Jane Mayfield op 5 januari 1917. Vier jaar oud scheidden haar ouders en toen haar vader in 1922 plotseling stierf werd ze verder opgevoed door haar buren. In 1928 nam haar moeder haar mee naar Californië, waar ze een probeerde een actrice te worden. Maar dat mislukte en daarop verhuisde het gezin naar Missouri.
In 1932 ging ze naar Hollywood en speelde verschillende figurantenrollen o.a. in The Kid from Spain. In die tijd veranderde ze haar achternaam in Wyman. Langzamerhand werd ze een veel gevraagd actrice en speelde ze in films van o.a. Alfred Hitchcock, Frank Capra en Michael Curtiz.

In The Blue Veil, geregisseerd door Curtis Bernhart, speelt Wyman de rol van een oorlogsweduwe, die bij diverse gezinnen zorgt voor de verzorging van de baby's.


Een regisseur die haar goed wist te regisseren, samen met Rock Hudson,m was Douglas Sirk. Hierboven is een fragment uit All that Heaven Allows uit 1955, te vergelijken met Magnificent Obsession uit 1954.
Jane Wyman was de eerste echtgenote van Ronald Reagan, de latere president van de Verenigde Staten. Ze stapte van film over naar televisie en speelde in de serie Falcon Crest.10 september 2007 overleed ze in Palm Springs.


Geen opmerkingen: