vrijdag 12 september 2014

levensbericht 11 september



De hoofdfiguur van dit levensbericht de Brits-Amerikaanse actrice Jessica Tandy, speelde een rol in de film The world according to Garp, de film waarmee de onlangs overleden Robin Williams in één klap beroemd werd.
Jessica werd op 7 juni 1909 in Londen geboren; pas op latere leeftijd ging ze in films spelen, daarvoor was ze hoofdzakelijk te zien in theaters en speelde met beroemde mannen als Laurence Olivier en John Gielgud.  Ze trad in het huwelijk met de acteur Jack Hawkins. Ze verhuisde naar New York en daar leerde ze haar 2de man kennen Hume Cronyn. De eerste Amerikaanse film waarin ze speelde was The Seventh Cross in 1944. In de jaren zestig stopte ze met filmen en we konden haar pas weer in 1982 bewonderen toen ze in liefst drie films speelde.
Naast de al genoemde film waaruit de trailer hierboven te zien is, speelde ze mee in Still of the night en Best Friends.


Een klein fragment uit de film The Birds van Alfred Hitchcock, waarin je ziet hoe meesterlijk hij spanning weet op te roepen.
Samen met haar man Hume Cronyn speelde ze in de film Cocoon, waarin een groep bejaarden onsterfelijk dreigt te worden.


Het meeste succes behaalde ze met haar rol van een oude, koppige moederfiguur in Driving Miss Daisy, waarvoor ze  een Oscar ontving voor Beste Actrice. 



Opvallend was dat  ze in haar laatste film in 1994 Camilla waarin ook haar man een rol had, een korte naaktscene deed en dat op haar 85 ste jaar. In 1990 werd er kanker bij haar geconstateeerd waaraan ze in 1994 overleed.





Geen opmerkingen: