donderdag 11 september 2014

mijn muziek


Jammer genoeg hoor je haast nooit meer iets van deze mijns inziens geweldige zanger, die een groot aantal prachtige liedjes heeft opgenomen. Volgens de burgerlijke stand heette hij Jan Gerrit Bob Arend Leverman. Hij werd 22 oktober 1943 in Utrecht geboren, maar bracht zijn jeugd door in Ederveen. Met zijn gescheiden moeder had hij het daar niet makkelijk, vooral niet toen hij er openlijk voor uitkwam dat hij homoseksueel was. In 1967 werd hij zanger bij de band Unit Gloria, maar in 1971 begon hij onder de naam Robert Long aan een solocarrière.
Hij schreef van toen af in het Nederland en zijn teksten waren maatschappijkritisch van aard. In 1974 brak hij door met het album Vroeger of later en een nog groter succes had hij met Levenslang.

Hij fulmineerde vooral tegen de kerk, de paus en Jezus Christus en toen hij merkte dat hij daarmee een open zenuw raakte, werd hij nog feller en vileiner. In de jaren tachtig maakte hij samen met Leen Jongewaard een drietal theaterprogramma's, die zeer succesvol waren. Maar tot verdriet van Jongewaard besloot Long weer solo verder te gaan.
Ook de televisie trok aan hem en hij ging zelfs programma's presenteren. Samen met Dimnitri Frenkel Frank schreef hij de musical Tsjechov, maar in het theater werd de hoofdrol gespeeld en gezongen door Boudewijn de Groot. In 2006 bleek dat Long buikvlieskanker had en hij overleed daaraan op 13 december 2006.


Geen opmerkingen: