Spechtiania is een blog waarin artikelen verschijnen over letterkunde, geschiedenis, muziek, politiek en actualiteit.
zaterdag 15 december 2012
Abdijkerk in Waldsassen
KERKEN EN KATHEDRALEN 4
Vanuit Potsdam zijn we verder gereden naar het Fichtelgebergte, waar we op de camping Fichtelsee verbleven. Vandaar uit hebben we allerlei bezienswaardigheden bekeken en een van de eerste en heel bijzondere was de Abdij in Waldsassen met de prachtige basiliek en de wonderschone bibliotheekzaal.
Het klooster werd omstreeks 1133 gesticht en het was Markgraaf Diepold III die de abdij heel veel bezittingen en tevens het privilege van immuniteit schonk. Na diens dood werd de abdij toegevoegd aan het Heilige Roomse Rijk, maar het was keizer Koenraad III die het decreteerde dat het voortaan zelfstandig werd en de vrijheid kreeg tot het kiezen van de abten.
Ook in dit gebied kreeg de reformatie grote invloed en daardoor werd het klooster in 1571 opgeheven en werd het een onderdeel van het keurvorstendom. Het was de Dertigjarige Oorlog die ervoor zorgde dat het klooster eigendom werd van het katholieke hertogdom Beieren werd. Na de invoering van de Contra-reformatie kreeg de orde van de Cisterciënzers het klooster weer terug.
Het interieur van de basiliek is, ondanks de weelderige versieringen toch vrij sober omdat naar verhouding slechts spaarzaam bladgoud is gebruikt.
Het hoofdaltaar is vervaardigd door Karl Strip; in de vele kapellen staan altaren waarop schrijnen staan waarin skeletten die aangekleed zijn.
Opvallend is dat er naast het hoofdorgel ook twee kleinere orgels (kabinet) staan.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten