In mijn woonplaats worden in het museum aldaar kleine theatervoorstellingen gehouden; onlangs was er een programma met liederen van Bram Vermeulen en ik was verrast door het aantal fraaie liederen wat deze man heeft gecomponeerd. Laat hij nu toevallig vandaag 8 jaar geleden overleden zijn, dus voor mij een goede aanleiding om mijn levensbericht aan hem te wijden.
Feitelijk is het aan Freek de Jonge te danken dat de Nederlandse theater- en muziekwereld van hem te horen kreeg, want voordien was Bram een geweldig volleybaltalent die op zijn 16de jaar al meespeelde in het Nederlands team. Ze ontmoetten elkaar op de universiteit in Amsterdam waar Bram psychologie was gaan studeren.
Samen met Johan Gertenbach vormden ze Neerlands Hoop in Bange Dagen. Ik ben absoluut geen liefhebber van cabaret en heb dus nooit een voorstelling van deze goep gezien, noch op t.v. noch in het theater.
In 1979 kwam er een einde aan dit gezelschap omdat Freek liever solo verder wilde gaan. In eerste instantie was Vermeulen daar diep ontgoocheld door maar tegelijk merkte hij al gauw dat de samenwerking met Freek hem feitelijk had geremd in zijn ontwikkeling zowel qua schrijven van teksten als muziek.
Opvallend is wel dat Bram altijd veel meer succes heeft gehad in Vlaanderen dan in Nederland en hij gaf er blijk van dat hij een multi-talent had. Hij hield zich bezig met schilderen, schrijven van stripboeken en columns en maken van tv.programma's.
Veel succes had hij met de nummers Pauline en Politiek. Na een tweetal albums te hebben uitgebracht ging hij zich steeds meer houden met muziek componeren van theaterproducties. Daarnaast wijdde hij zich aan tv optredens, maar toch bleef de muziek trekken en in 1988 liet hij weer een tweetal albums verschijnen die beiden geproduceerd werden door Boudewijn de Groot. Maar opnieuw bleven deze albums in Nederland onopgemerkt en hadden ze wel succes in Vlaanderen.
Voor zijn lied Een doodgewone jongen kreeg hij de Annie M.G.Schmidtprijs. Een heel bijzonder iets deed hij in 2000 door in dat jaar een programma te maken over de 1ste wereldoorlog, waarbij hij zich liet inspireren door de Duitse schrijver Ernst Friedrich. Hij reisde met dit programma door Vlaanderen en had er groot succes mee, terwijl het in Nederland slechts 1 opvoering telde.
Vermeulen was tweemaal getrouwd, met Titia Kiewiet de Jonge, waaruit twee dochters werden geboren en sinds 1984 met de actrice Shireen Stroker. Op 57 jarige leeftijd overleed hij plotseling tijdens een vacantie in Italië.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten