Spechtiania is een blog waarin artikelen verschijnen over letterkunde, geschiedenis, muziek, politiek en actualiteit.
vrijdag 21 december 2012
Sint Pieterskerk in Leiden
Afgelopen woensdag hebben we een culturele dag doorgebracht in Leiden en hebben daar eerst een bezoek gebracht aan de Lakenhal, waar we de tentoonstelling over "Parels " hebben bezocht
Daarnaast hebben we ook de prachtige Sint Pieterskerk bezocht. Dit is de oudste kerk van Leiden; het is een laatgotische kruisbasiliek. D.w.z. dat ze gebouwd is in de vorm van een kruis, waarbij het lange gedeelte van de kerk het schip genoemd wordt en het dwarsgedeelte het transept( zijbeuken). Dit vormt meteen de scheiding tussen het schip en het koor, waar zich meestal het hoofdaltaar bevindt.
De muren zijn opgetrokken uit baksteen, die zijn oorsprong vindt in de Vlaamse gotiek. De pijlers en de raamvensters zijn opgetrokken uit natuursteen en zandsteen.
In 1390 ongeveer is men met de bouw van dit kerkgebouw begonnen onder leiding van bouwmeester Rutger van Kampen.
Tussen 1390 en 1415 kwam het koor gereed, het schip kwam later klaar nl. tussen 1410 en 1430. Na 1450 begon men aan de uitbreiding van de zijbeuken, die namelijk uitgebreid werden. In die tijd werd begonnen met de bouw van het transept. De hoogte daarvan was even hoog als de zijbeuken; het schip stak dus een stuk boven de zijbeuken en het transept uit.
In de 16de eeuw bezat de kerk een toren die hoog boven Leiden uitstak. Omstreeks 1420 was de bouw ervan klaar, want ze is te zien op een schilderij daterend uit 1500. Waarschijnlijk was deze toren zo'n 100 meter hoog, Helaas stortte de toren in de nacht van 4 op 5 maart 1512 in en werd nooit herbouwd.
Sinds 1971 worden er geen erediensten meer in het gebouw gehouden en wordt ze momenteel gebruikt voor allerlei evenementen en bijeenkomsten.
In de kerk zijn een aantal beroemde personen begraven w.o. Jans Steen, Hermanus Boerhaave en John Robinson, de leider van de Pilgrim Fathers .
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten