In 1952 werd in Amsterdam een standbeeld geplaatst dat gestalte gaf aan de onverzettelijkheid van onze strijd tegen de Duitse bezetter en dat bijna door iedereen gekend wordt.
Dit beeld De dokwerker is vervaardigd door Mari Andriessen, die op 7 december 1979 overleed in zijn geboorteplaats Haarlem.
Mari werd op 4 december 1897 geboren uit een kunstzinnige familie. Zijn vader was de musicus Nico Andriessen en ook zijn twee broers werden zeer bekend op dit vlak; Willem was een bekend pianist en Hendrik een beroemd componist.
Hij volgde zijn opleiding aan de Rijksacademie van Beeldende Kunst in Amsterdam, waar hij o. les kreeg van Jan Bronner.
Net zoals zoveel kunstenaars weigerde hij een ariërverklaring af te leggen en tevens om lid te worden van de Kultuurkamer. Opdrachten en exposeren mocht hij dus niet, bovendien bood hij onderdak aan oodse onderduikers.
Opdrachten na de oorlog kreeg hij na de oorlog wel o.a. voor het maken van een oorlogsmonument. Hij ging hierbij uit van het adagium: een beeld moet helder en overzichtelijk zijn en men was gecharmeerd van zijn beelden en kreeg naast de gemeenten vooral uit katholieke kring veel opdrachten,
Hij heeft in tal van gemeenten verzetsmonumenten kunnen plaatsen. Hij plaatste de moderne mens bijna altijd in een vrije ruimte en in zijn krachtige, dramatisch-ingetogen beelden laat hij geen ruimte voor teveel details; hij gebruik alleen maar plastische middelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten