Spechtiania is een blog waarin artikelen verschijnen over letterkunde, geschiedenis, muziek, politiek en actualiteit.
zondag 16 december 2012
St. Nicolaaskerk in Denekamp
Na ons verblijf in Frankrijk, waarvan ik op dit weblog een aantal verslagen heb geplaatst, hebben we nog een week doorgebracht op een SVR camping in De Lutte, een plaatsje gelegen bij Denekamp - Oldenzaal en de Duitse grens. We hebben er prachtige fietstochten gemaakt door het zeer aparte Coulissenlandschap en vanzelfsprekend hebben we ook een paar bezienswaardigheden bezocht, want dat is het nadeel van dit gebied dat op cultureel gebied weinig te bieden heeft.
St.Nicolaaskerk in Denekamp
Zoals de naam al aangeeft is de kerk in deze plaats gewijd aan Nicolaas van Myra. Het middeleeuwse deel van de kerk bestaat uit de toren en het schip dat twee traveeën telt. De oostelijke daarvan stamt uit de 13de eeuw en de westelijke uit de eerste helft van de 15de eeuw. De toren werd er later aangebouwd nl. eind 15de eeuw. Er zijn afbeeldingen uit de 18de eeuw en daar is goed op te zien dat het koor toendertijd smaller was dan het schip en bovendien vrij ondiep.
Toen koning Lodewijk Napoleon in 1809 het gebouw weer aan de katholieken teruggaf, sloopte men dit koor en verving het door een nieuw koor en transept. Maar de door de groei van de katholieke gemeenschap van Denekamp werd het kerkgebouw te klein en gaf men de architect Wolter te Riuele de opdracht het gebouw te vergroten en hij verwezenlijke die opdracht door dat negentiende eeuwse deel weer te slopen en een nieuw transept met veelzijdige kruisingtoren en een nieuw koor met zijkapellen te bouwen. Hij gebruikte hiervoor bakstenen.
In het kerkgebouw bevinden zich enkele kunstschatten w.o. een Kruisbeeld, waarvan het Corpus vervaardigd is van afgeloogd lindehout en waarschijnlijk honderden jaren oud is; de ramen in het priesterkoor zijn het werk van de glazenier Frans Nicolas en diens zonen Charles en Francois.
Op het Drievuldigheidsaltaar staat een Drievuldigheidsgroep, rond 1710 gesneden door een onbekende kunstenaar in barokstijl.
Boven dit altaar bevinden zich twee ramen in 1953 vervaardigd door de beroemde glazenier Joep Nicolas.
Het Maria altaar is in Roermond vervaardigd in het atelier van Cuypers. De Doopvont die voor dit altaar staat dateert uit 1400 en is gemaakt van zandsteen en heeft een vierzijdige, trapeziumvormig voetstuk.
De dochter van Joep Nicolas, Sylvia, heeft de ramen boven het Maria altaar vervaardigd en ze zijn in 1963 geplaatst.
De Kruiswegstaties 14 stuks zijn geschilderd door een voor mij onbekende schilder H.Repke uit Wiedenbrück en waarschijnlijk geschilderd in de jaren '20.
Zeer fraai zijn ook de kroonluchters w.o. de 18 armige luchter uit 1600 die hangt onder de koepel en de twee 12 armige luchters die in de zijbeuken hangen en vervaardigd in 1700.
Tot slot hangen aan de westelijke achterwand twee schilderijen, waarvan een Het Laat Avondmaal laat zien; de naam van de kunstenaar kennen we niet, maar het is gemaakt in het begin van de 19de eeuw. Van het andere schilderij kennen we wel de schilder nl. A.W.Floh die in 1829 deze voorstelling van de H.Nicolaas schilderde.
De Toren van de St.Nicolaaskerk is waarschijnlijk gebouwd tussen 1450 en 1518. In deze toren hangen naast elkaar in een ijzeren klokkestoel drie klokken. De Mariaklok is gegoten in 1436; de Brandklok werd in 1518 gegoten en de laatste klok de Salvatorklok is in 1530 gegoten.
Waarschijnlijk is de Nicolaasklok gegoten door de klokkengieter Wolter Westerhues uit Münster. Misschien is een van de klokken gegoten in Denekampo zelf nl.op de plaats die nu Klokkenberg wordt genoemd.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten