zondag 1 november 2015

Avondje Extra



In mijn woonplaats Vianen organiseert het Museum in voor-en najaar een viertal concerten, die gegeven worden in de voormalige schuilkerk op de bovenverdieping van het pand aan de Voorstraat waarin nu het Stedelijk Museum is gevestigd.
Afgelopen vrijdagavond trad er het duo Sans Souci op bestaande uit de pianist Frans van Dalen en de violiste Annoesjka Cabo. Op sommige concerten treedt de sopraan Evelyne Overtoom als gaste op. Dat was vanavond ook het geval. Het programma van de vrijdagavond droeg de titel "Die fesche Lola und die Tangogeigerin" en er werd muziek ten gehore gebracht uit de Roaring Twenties: Berlijnse chansons van Friedrich Hollaender afgewisseld met viool-piano stukken van o.a. Fritz Kreizler. Het bijzondere is dat de muziek wordt geillustreerd aan de hand van foto's en afbeeldingen van originele bladmuziekomslagen.



Het nummer "Wenn ich mir was wünschen dürfte" wordt hierboven gezongen door Marlene Dietrich met aan de piano de componist zelf Friedrich Hollaender.

Ondanks dat zij een klassieke opleiding heeft genoten weet Evelyne haar stem toch zodanig te gebruiken dat je denkt met een diseuse te maken te hebben. De liederen van Hollaender worden afgewisseld door het Duo Sans Souci dat stukken voor viool en piano van Fritz Kreisler, V.Monti en J.Knümann ten gehore brengt. Je hoort dat het een ingespeeld duo is. Jammer blijft alleen dat het niet mogelijk is een echte piano naar boven te krijgen in het Stedelijk Museum en te plaatsen in de Schuilkerk. Het blijft nu behelpen met een elektrische piano, terwijl juist deze romantische muziek de klank van een echte piano nodig heeft.


Al met al was het een heerlijk avond vol met nostalgisch repertoire voortreffelijk gezongen en gespeeld.



Een opname van het Duo Sans Souci, helaas niet uit dit programma, maar uit hun programma "Roses of Picardy ".



Geen opmerkingen: