woensdag 18 november 2015

spechtje


Afgelopen vrijdagavond zijn we geconfronteerd met vreselijke aanslagen in hartje Parijs. In tegenstelling met de aanslag vorig jaar op de redactie van Charlie Ebdo, waar als argument de belediging van de profeet Mohammed als rechtvaardiging werd aangevoerd is daar hier geen sprake van. Deze keer was het puur de bedoeling zoveel mogelijk onschuldige slachtoffers te maken; mensen die in de ogen van de daders zich bezig hielden met actviteiten die niet passen binnen de denkbeelden van IS.


Van alle kanten wordt er nu geschreeuwd om repressief optreden tegen IS en het woord Oorlog wordt te pas en te onpas gebruikt. Maar dit reageren met nog meer geweld is juist de bedoeling van deze groep; zij weten dat de westerse wereld niet met verstand gaat reageren maar met emotie en dat is altijd een slechte raadgever. Het enige wat bereikt wordt is nog meer geweld en we weten dat een mensenleven in de denkbeelden van deze mensen niets betekent, hoogstens het denken dat men sterft als een held voor Allah.


Bovendien zou het westen eens na moeten gaan waar deze diepe haat voor alles wat met het de westerse normen en waarde te maken heeft vandaan komt. Het westen heeft de aanslagen op de Twin Towers alleen maar met geweld beantwoord. Het eerste wat Amerika deed was de oorlog verklaren aan de terroristen, wetend dat dit slechts een kleine groep mensen was. Zelfs viel het Irak binnen omdat valselijk werd beweerd dat daar massavernietgingswapens lagen opgeslagen. In plaats van alle bevolkingsgroepen te betrekken bij de wederopbouw van dit land na de val van Saddam, heeft men het land in chaos achtergelaten, zo de basis scheppend voor onderlinge strijd tussen de verschillende geloofsgroepen. Ook in Syriƫ heeft men weggekeken in plaats van toen het nog kon de partijen aan tafel uit te nodigen.
Het monster is geschapen en de geest is uit de fles. Vraag is hoe we deze weer terugkrijgen in de fles?

Niet door nog meer geweld toe te passen, maar de dialoog aan te gaan met o.a. de moslims, waarvan 99% het liefst een normaal leven wil leiden. Frankrijk zou er goed aan doen om haar minderheden een plaats te geven binnen de maatschappij. In plaats van ze te verbannen naar de banlieus, waar ze in een eigen, uitzichtloze positie zijn verbannen. Logisch dat ze zich tweederangsburger voelen en in het Franse geval ook zijn.
Daar moet Hollande zijn aandacht op richten en niet blijven steken in oorlogsretoriek.

Geen opmerkingen: