dinsdag 3 november 2015

onbekende componisten



Een van de werken die we aanstaande zondag zingen op ons concert in kerkelijk centrum De Hoeksteen is het madrigaal Voi bramate ben mio van de Nederlandse componist Cornelis Schuyt. Cornelis wordt in 1557 in Leiden geboren waar zijn vader Floris Cornelisz Schuyt in 1558 organist wordt aan de Rooms Katholieke Sint Pieterskerk. Deze Floris leidt zijn zoon op tot koorknaap. In 1572 gaat leiden over naar de Reformatie en vader Schuyt verliest zijn baan. In 1584 krijgt hij deze weer terug. Cornelis reist in deze periode naar Italiƫ.
Ondanks dat Cornelis katholiek blijft krijgt hij in 1593 toch een aanstelling als 2de organist en als stadsmusicus. Floris en Cornelis spelen om de beurt in de Pieterskerk en de Sint Pancraskerk. 7 augustus 1594 trouwt Cornelisz met Cecilia Pietersdochter Uytgest en dan verdient hij liefst 300 gulden per jaar. Naast het geven van muzieklessen moet Cornelisz ook passende muziek spelen bij officiƫle banketten, zoals bij het bezoek van Prins Maurits aan Leiden.

In 1600 wordt zijn eerste bundel madrigalen op teksten van Torquato Tasso, Francesco Petrarca en andere Italianen uitgegeven in Leiden. In het vierstemmige raadselcanon "Bewaert, Her, Hollandt en Salicht Leyden, dat voorafgaat aan de madrigalen en in het eerste madrigaal prijst hij de stad en het stadsbestuur. In 1601 sterft de vader van Cornelisz en wordt hij 1ste organist in de Pieterskerk.
In 1603 verschijnt de bundel "Hollandse madrigalen op teksten van Jan van Hout en Daniel Heinsius. In 1611 verschijnt een derde bundel madrigalen met 21 zesstemmige huwelijkszangen weer op tekst van Italiaanse dichters. 

Cornelis Schuyt overlijdt op 9 juni 1616 in Leiden en wordt op 12 juni begraven in de Pieterskerk. 

Geen opmerkingen: