woensdag 4 november 2015

Spechtje



Als je voorafgaande aan de Turkse verkiezingen de Nederlandse media volgt, dan heeft het er alle schijn van dat men eigenlijk hoopte dat President Erdogan de verkiezingen zou verliezen.
Maar onder tussen laat men dit land al een paar jaren bijna 2 miljoen vluchtelingen opnemen en verzorgen, terwijl ons land al moord en brand schreeuwt als het 16.000 vluchtelingen moet plaatsen. Kijk naar de wijze van ageren tegen de plaatsing van AZC's.



Dat wil niet zeggen dat ik alles vergoeilijk wat er momenteel in Turkije gebeurt; er is inderdaad sprake van onderdrukking van persvrijheid, van intimidatie etc. en de wijze waarop wordt omgegaan met de Koerdische minderheid getuigt ook niet van het respecteren van minderheden. 

Maar de situatie in het nabijgelegen Syriƫ is voor Turkije een bron van problemen en ik kan me dus ergens best wel indenken dat het Turkse volk kiest voor stabiliteit en voor een sterke man. En het westen weet in ieder geval waarvoor Turkije kiest namelijk voor zichzelf. Het is nu maar te hopen dat Erdogan juist nu hij geen rekening hoeft te houden met andere politieke partijen zich een waar staatsman toont en weer overgaat tot het afschaffen van allerlei beperkende maatregelen. Trouwens het westen heeft ook boter op zijn hoofd, want het heeft in de onderhandelingen naar een Europees lidmaatschap dikwijls genoeg het Turkse volk geschoffeerd en we hebben Turkije hard nodig in verband met het indammen van de vluchtelingenstroom en ons te helpen bij het bewaken van de buitengrenzen van de EU.

Geen opmerkingen: