zaterdag 26 maart 2016

Onbekende schilders


In deze serie schilderkunst wijd ik aandacht aan de Schotse schilder David Roberts. Niet zo lang geleden heb ik de prachtige tentoonstelling in het Drents Museum bezocht, die gewijd was aan de Glasgow Boys, ook wel de Schotse impressionisten genoemd. Daar hing deze David Robert vanzelfsprekend niet bij, omdat hij veel vroeger leefde. Ik kwam zijn naam tegen in een artikel over de Spaanse schilder Jenaro Pérez de Villaamil. en van hem zag kik een werk op de prachtige tentoonstelling "Spaanse Meesters" in de Hermitage in Amsterdam.


Een gezicht op Edinburgh.

Roberts werd op 24 oktober 1796 in Stockbridge geboren. Al vroeg bleek zijn enorme tekentalent en als huisschilder werkend schreef hij zich in bij de academie in Edinburgh, waar hij vooral gebouwen ging schilderen. Zijn beroemde vriend William Turner raadde hem aan om te gaan reizen om zijn techniek te verbeteren. Door de reizen die hij maakte in Spanje, Frankrijk en Noord-Afrika raakte hij gefascineerd door het Oude Egypte.
In augustus 1838 verliet hij Londen en kwam op 24 september aan in Alexandrië. Hij stond onder persoonljke bescherming van de Britse consul en kreeg zo de kans de Nijl af te  varen. Hij had een geweldig observatievermogen en maakte zeer precieze schetsen van Oud-Egyptische monumenten. Hij maakte er liefst 270 tekeningen, drie cahiers met schetsen en drie panorama's van Cairo.


Thebe door de ogen van Roberts.

Teruggekeerd in Londen hield hij een tentoonstelling van de orientaalse doeken en daarmee een enorm succes. In 1864 overleed hij in Londen.


David Roberts lithografie en hieronder in oriëntaalse kledij geschilderd door Robert Scott Launder in 1840.






Geen opmerkingen: