maandag 28 maart 2016

spechtje


Wat is er aan de hand met Amerika?  Mijns inziens is dit een land op drift, dat de regie over zichzelf kwijt is geraakt en dat tekenen vertoont van een enorme segregatie. Daar wordt op een onbeschaamde wijze op ingespeeld door ene Donald Trump, de nog nooit op een verstandig woord is ontdekt, maar ondertussen miljoenen Amerikanen voor zijn karretje weet te spannen. Een van de mijn  inziens gevaarlijke kanten van zijn beleid is het isolationisme waar hij een groot voorstander van is. Hij wil dat Amerika geen deel meer uitmaakt van de Navo en dat geen Amerikaanse troepen meer als politieagenten gaan optreden in de wereld. Onder zijn leiding wordt Amerika een in zichzelf gekeerd land, dat zich niet mee bemoeit met de rest van de wereld.

Dat is natuurlijk onrealistisch, want de toestand in de wereld met al zijn dreigingen veroorzaakt door dreiging van terrorisme, het opportunistisch optreden van Poetin, het expansionisme van China, laat niet toe dat Amerika aan de zijlijn blijft staan of nog erger deze toestanden ontkent.

Het is te hopen dat Hillary Clinton, hoewel ik ook geen favoriet ben van deze vrouw, toch de nieuwe president wordt en erin slaagt de woede bij een groot aantal Amerikanen weet te kanaliseren en niet de stommiteit begaat deze te ontkennen of te bagatelliseren. Doet zij dat toch, dan komt het zeer zeker tot een uitbarsting.
Maar misschien is er een ander alternatief voor deze twee namelijk de democraat Bernie Sanders, die op een eigen, rustige wijze campagne voert en vooral bij de jongeren veel aanhang heeft en steeds meer krijgt.



Geen opmerkingen: