woensdag 3 april 2013

belangrijke culturele gebeurtenissen in maart 2013


Bij uitgeverij Atlas Contact is een belangwekkend boek verschenen dat de titel draagt 1913, het laatste gouden jaar van de twintigste eeuw.  De schrijver en kunsthistoricus Floran Illies baseert zijn  boek op egodocumenten van beroemde kunstenaars en hij rijgt van maand tot maand belangrijke gebeurtenissen van dat jaar aan elkaar.


Een bijzonder boek dat is verschenen heeft als titel Het boek der koningen (Shahname). een klassieker uit de Perzische literatuur rond ca. 1010 voltooid door Ferdowsi. Het zijn losse helden-en koningsverhalen die toch samenhang vertonen door het telkens terugkomen op grote thema's als de strijd tussen Turkse en Iraanse volkeren in Centraal Azië.


In  het Teylers Museum in Haarlem zijn de komende tijd vijftig Nederlandse tekeningen uit de 16de en 17de eeuw te zien, afkomstig uit de privé  collectie van de Amerikaanse verzamelaar Clement C. Moore. Het zijn werken van o.a. Ferdinand Bol, Jan van Goyen en Rembrandt.


Het Tropenmuseum is bezig met het behoeden van het Indische culturele erfgoed voor de vergetelheid door het digitaliseren en op internet plaatsen van fotoalbums uit de Nederlands-Indische Gemeenschap. Frank Meijer heeft dit projekt Foto zoekt familie opgezet en heeft alle namen, plaatsnamen en data er zoveel mogelijk erbij opgenomen.


De Nederlandse Opera heeft een bijzondere produktie uitgebracht namelijk het opvoeren van de opera L' Amour des trois oranges van de Russische componist Serge Prokofjev, in Nederland alleen bekend door een aanstekelijke mars uit dit werk. De toneeltekst die deze componist gebruikte is een bewerking door Meyerhold van de 18de eeuwse toneeltekst van Carlo Gozzi. 


Begin maart is in de bioscopen een film gaan draaien met als titel Lore. Zij is de dochter van een SS officier, die aan het eind van de wereldoorlog wordt gearresteerd. De vrouw en dus de moeder van Lore laat haar gezin in de steek en voegt zich bij haar man.
Het meisje maakt vanuit het Zwarte Woud een zware tocht dwars door Duitsland naar Hamburg waar haar oma woont. Ze worden onderweg geholpen door een jongen en hoewel ze hem erg aantrekkelijk vindt, wil ze, als ze heeft ontdekt dat hij een jood is, niets van hem weten. Op zich is dat logisch, want zij is al die jaren door haar ouders geindoctrineerd.


Dat de familie Andriessen een dankbaar onderwerp voor een biografie is, zal iedere klassieke muziekliefhebber begrijpen en het is dus onbegrijpelijk dat er pas nu een dergelijk boek is verschenen. Hendrik, Jurriaan, Louis ( de componisten), maar ook de beeldend kunstenaar Mari
spelen een rol in dit boek geschreven door Agnes van der Horst en verschenen bij de uitgever Lias.

Dat Oostenrijk grote moeite heeft gehad en nog heeft met haar Nazi-verleden mag blijken uit het feit dat het beroemde Weense orkest Die Wiener Philharmoniker gedurende de jaren 1954 tot 1968 geleid werd door de voormalige SS er Helmut Wobisch. Gedurende de 2de wereldoorlog was meer dan de helft lid van de Nazi partij en de 13 joodse orkestleden zijn omgebracht.


Wie meer wil weten over de plaats van Nederland in de internationale politiek na de 2de wereldoorlog moet het boek gaan lezen Onze  eeuw. Jerome Heldring en Andre Spoor in gesprek. In dit gesprek manifesteren de twee oud hoofdredacteuren van het NRC hun brede en diepgaande kennis van de internationale politiek. Een aanrader voor elk 2de kamerlid en kabinetslid. 


Koningin Beatrix kan niet over de schaduw van haar vader heenstappen en blokkeert helaas de verschijning van een biografie over Prins Bernhard, geschreven door de uitgever Robert Ammerlaan. De laatste heeft liefst 160 gesprekken met hem gevoerd. Het zal ongetwijfeld een bijzonder inkijkje geven in de leefwereld van deze man. Ik had de indruk dat Ammerlaan over het algemeen een gunstige indruk van de Prins had. Nu maar hopen dat Willem Alexander wél toestemming tot publicatie geeft.


De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een selectie van 89  nieuwe rijksmonumenten uit de jaren 1959 tot 1965 opgesteld en deze aan onze minister van Cultuur Jet Bussemaker overhandigd. In 2007 zijn er al 100 rijksmonumenten uit de periode 1940 tot 1958 op deze lijst terecht gekomen.
Op de nieuw ingebrachte lijst staan veel tradionalistische gebouwen b.v. het Raadhuis van Hengelo van de architecten J.F.Berghoef en J.F.Hondius. Er staan ook veel kerken op deze l,ijst w.o. de Sint Gregoriuskerk in Brunssum van de Duitse architect Gottfried Böhm.


Hoewel zij nooit op de voorgrond trad, had zij toch een schare trouwe lezers; helaas is de schrijfster Rascha Peper, die eigenlijk Jenny Strijland heette al op 64 jarige leeftijd overleden. Wel heeft zij nog haar laatste roman Handel in veren nog kunnen voltooien en dat heeft heeft haar laatste levenssperiode erg gelukkig gemaakt.


Gelukkig komen sommige mensen toch tot een juist inzicht, in dit geval betreft dat onze knuffelhomo, de cabaretier Paul de Leeuw. Hij was niet van de buis af te slaan en helaas heeft niemand hem durven zeggen dat hij zich alleen maar aan het herhalen was en dat zijn formule allang was uitgewerkt. Nu maar hopen dat dit late inzicht voorgoed leidt tot het verdwijnen van deze man van het scherm. Misschien kan hij net zoals veel BN ' ers gaan schilderen. Daar hebben we geen last van.


Twee bekende artiesten zijn overleden nl. de man die jarenlang het beroemde spelletje Wie van de Drie op de t.v. presenteerde. Herman Emmink werkte voor een aantal omroepen en was betrokken bij de oprichting van MAX.


Van 1947 tot 1961 kon men op de radio swingcombo The Millers horen, waarbij werd gezongen door de onlangs op 91 jarige leeftijd Eddy Doorenbos.


Het 14de strijkkwartet van Beethoven, gecomponeerd toen hij volledig doof was, speelt een hoofdrol in de acteursfilm A Late Quartet. De film laat zien hoe afhankelijk van elkaar de spelers zijn om te komen tot kwartetspel. Als blijkt dat een van de spelers vanwege de ziekte Parkinson moet stoppen met spelen, moet men op zoek naar een vervanger en komen allerlei spanningen naar boven bv. dat de 2de violist de plaats van de 1ste violist wil innemen. Een aanrader.


Tenslotte meldt ik hier het overlijden op 93 jarige leeftijd van de schrijfster Aya Zikken; zij werd 21 september 1919 in Epe geboren en in 1926 verhuisde het gezin naar Indonesië, waar haar vader een aanstelling als onderwijzer had gekregen. Helaas verhuisde het gezin daar regelmatig, zodat Aya zich nooit ergens kon hechten.
Heel toevallig verscheen bij tegelijk met dit overlijden een aan deze schrijfster gewijde biografie geschreven door Kees Ruys. Om dit boek te mogen schrijven mocht hij van Aya met niemand spreken die de schrijfster had gekend, dus geen familie of vrienden. 

Geen opmerkingen: